Χ. Σταϊκούρας: Ακόμα και 100% η μείωση προκαταβολής φόρου

Χ. Σταϊκούρας: Ακόμα και 100% η μείωση προκαταβολής φόρου

Για «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου που θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο έκανε λόγο ο Χρ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 100%. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για γ' φάση «επιστρεπτέας προκαταβολής» ειδικά για τον τουρισμό και επισήμανε πως, εφόσον υλοποιηθεί, αυτό θα γίνει τον Αύγουστο καθώς «θα εξαρτηθεί και από το πόσα χρήματα θα εκταμιευθούν» στην δεύτερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «υπάρχει και η προκαταβολή φόρου που θα υλοποιήσουμε μέσα στον Ιουλιο και θα είναι γενναία. Πιθανόν σε ορισμένες περιοχές να μην υφίσταται προκαταβολή φόρου».

Όσον αφορά την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή σημείωσε πως «οριοθετούμε το πρόβλημα, έχουμε ταμειακά διαθέσιμα». Όπως είπε, «ολοκληρώνεται η 2η επιτρεπτέα προκαταβολή με δυνητικούς δικαιούχους 100.000, είναι λιγότεροι από ό,τι περιμέναμε καθώς η δική μας εκτίμηση ήταν ότι θα μπορούσαν να μπουν μέχρι 300.000 επιχειρήσεις» προσθέτοντας ότι η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η άσκηση για την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή θα γίνει «λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενη στοιχεία για τον τουρισμό για Ιούνιο και Ιούλιο».

Σημείωσε επίσης ότι «7.000 ξενοδοχεία είναι μεταξύ των δικαιούχων της 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής».

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας είπε ότι «η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν θα υπάρχει κατάρρευση και γι' αυτό ερχόμαστε να πάρουμε αυτά τα μέτρα που είναι πρωτόγνωρα σε ένταση και ταχύτητα. Κάποιες επιπτώσεις λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του τουρισμού θα γίνουν ορατές από τον Σεπτέμβριο και μετά. Θα εκδηλωθούν δυσκολίες αλλά υπάρχει ρευστότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση»

«Η αίσθησή μου είναι ότι αν βρεθεί εμβόλιο ή κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τον χειμώνα του 2020 θα καλύψουμε το σύνολο των απωλειών το 2021 αλλιώς θα μας πάρει λίγο περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας καλώντας το τραπεζικό σύστημα «να συμβαδίσει με την κυβέρνηση ώστε οι επιπλέον πόροι να εκταμιευθούν μέσα στον Ιούλιο».