Χρ. Μεγάλου: Σε πλήρη εξέλιξη το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τρ. Πειραιώς

Χρ. Μεγάλου: Σε πλήρη εξέλιξη το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τρ. Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου με στόχο να εντοπίσει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας για μία έκδοση ομολόγου στο πλαίσιο του πλάνου κεφαλαιακής της ενίσχυσης. Αυτό δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζα Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, στον απόηχο των μεγάλων απωλειών που καταγράφει η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αν και αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες γίνονται αποδέκτες των ισχυρών πιέσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της αναξιοπιστίας που πλήττει συνολικά την ελληνική αγορά, η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση. «Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ένα πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, το όποιο έχει ήδη επικοινωνήσει στην αγορά από τα μέσα του 2018», πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του προγράμματος είναι να θωρακιστεί ο ισολογισμός της τράπεζας και να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της βάση. «Η τράπεζα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα αναφορικά με την εφαρμογή του πλάνου», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

«Η τράπεζα βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τις εποπτικές Αρχές και παρακολουθεί στενά τις αγορές κεφαλαίου για να εντοπίσει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας για μία έκδοση non-dilutive τίτλου, η οποία περιλαμβάνεται στο πλάνο», συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έκδοση Tier-2 ομολόγου.

Το Reuters επισημαίνει πως παρά τη λήξη του μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο η ελληνική οικονομία παραμένει στην κατηγορία «junk» και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Τράπεζα Πειραιώς, στην οπία το ΤΧΣ έχει μερίδιο 26,2% έχει ενισχύσει την καταθετική της βάση κατά 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2018.

Όπως, υπογραμμίζει ο κ. Μεγάλου, η τράπεζα έχει καταφέρει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά πάνω από 5 δισ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.