Celestyal Cruises: Το μέλλον της ελληνικής κρουαζιέρας είναι ισχυρό

Celestyal Cruises: Το μέλλον της ελληνικής κρουαζιέρας είναι ισχυρό

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Καλή, τηρουμένων των αναλογιών και των γεωπολιτικών εξελίξεων που γενικώς «έριξαν» διεθνώς την αγορά κρουαζιέρας ήταν η... συγκομιδή της εταιρείας Celestyal Cruises που δραστηριοποιείται στη χώρα μας στον κλάδο, με δύο μεγάλα πλοία.

Η εταιρεία πόνταρε πολλά στην αύξηση των Ευρωπαίων τουριστών που είναι η μεγαλύτερη αγορά, αλλά και στην ανθεκτικότητα μακρινών αγορών, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ εντός του 2017 έγινε το στρατηγικό άνοιγμα στην Κινεζική αγορά, που έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αστάθεια στη γείτονα χώρα, το 2017 κλείνει με θετικό πρόσημο για τη Celestyal Cruises, καθώς διατηρήθηκε ο αριθμός επιβατών στους 100.000 με δραστηριοποίηση δύο πλοίων στο Αιγαίο, το Celestyal Olympia και το Celestyal Nefeli, πραγματοποιώντας 598.000 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη ο κος Κ. Αναστασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal Cruises στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι να ταξιδεύει 12 μήνες το χρόνο και γι'' αυτό εργάζεται για την επιμήκυνση τη τουριστικής περιόδου.

Αυτό το 2017 έγινε με την αναχώρηση των πλοίων 20 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 2016, ενώ η προσπάθεια διεύρυνσης συνεχίζεται με ταξίδια έως το Νοέμβριο. Το 2018, τα δρομολόγια της εταιρείας θα παραταθούν για δύο περίπου εβδομάδες με δύο τριήμερες κρουαζιέρες «Εικόνες Αιγαίου» στις 2 και 9 Νοεμβρίου και δύο 4ήμερες κρουαζιέρες εικόνες Αιγαίου στις 29 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου.

Το 2019 προβλέπεται, επίσης, 12% αύξηση των προγραμματισμένων αναχωρήσεων με 100 αναχωρήσεις συνολικά.

Οι στόχοι του 2018

Μιλώντας για τους στόχους του 2018 ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «εκκινούμε το 2018 με νέο, στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς ενισχύουμε το Δίκτυο Πωλήσεων με στόχο την αύξηση πωλήσεων κατά 50% για την αγορά της Ευρώπης και της Ασίας και 10% για την αγορά της Αμερικής. Παράλληλα, συνεχίζουμε να χτίζουμε το brand της Celestyal εστιάζοντας στα δυνατά της σημεία που είναι η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών και φιλοξενίας που παρέχουμε και είναι αυτά που μας ξεχωρίζουν και μας χαρίζουν διεθνή αναγνώριση».

Εστιάζοντας στην αναβάθμιση της εμπειρίας των επιβατών της και έχοντας αφουγκραστεί τις επιθυμίες τους, η Celestyal Cruises «συστήνει» το 2018, τη νέα 7ήμερη κρουαζιέρα «Ειδυλλιακό Αιγαίο». Σε αυτό το πρόγραμμα παρέχεται η δυνατότητα διανυκτέρευσης στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και ολοήμερης παραμονής στη Μήλο, προσφέροντας στους επιβάτες περισσότερο χρόνο σε αγαπημένους προορισμούς, ενώ παράλληλα ενισχύονται και τονώνονται οι τοπικές κοινωνίες. Ο κος Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Μήλου όπου από το 2017 καταγράφεται αύξηση προσεγγίσεων στο νησί κατά 21%.

Το οικονομικό αποτύπωμα της Celestyal Cruises

Μέσω της δραστηριότητάς της στις ελληνικές θάλασσες και τις εκατοντάδες επισκέψεις της στα ελληνικά νησιά, η Celestyal Cruises συμβάλει σημαντικά στην «αλυσίδα» των οφελών που προκύπτουν από την επίσκεψη 100 χιλ. τουριστών μέσω των πλοίων της.

Όπως ελέχθη από επίσημα χείλη της διοίκησης, την τριετία 2014-2017 η εταιρεία έχει μέσο όρο ετήσιας συνεισφοράς 30 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Επιχειρήσεων της εταιρείας, κ. Γεώργιο Κουμπενά, το 2017, η συνολική συνεισφορά της Celestyal Cruises στην ελληνική οικονομία ανήλθε σε 103 εκατ. ευρώ, με τα 30 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν άμεσες λειτουργικές δαπάνες. Δαπανήθηκαν 5,5 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις (τρόφιμα/ποτά) και 3 εκατ. για έξοδα προβολής και διαφήμισης της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ποια είναι η Celestyal Cruises

Η Celestyal Cruises είναι η εταιρεία κρουαζιέρας που διατηρεί ως βάση των δραστηριοτήτων της την Ελλάδα με λιμάνια επι/αποβίβασης κατά κύριο λόγο τα ελληνικά νησιά. Η εταιρεία διαχειρίζεται τέσσερα μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια, ενώ κάθε κρουαζιέρα της εστιάζει σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού των περιοχών που επισκέπτεται.

Όλο το φάσμα της διοίκησης των κρουαζιερόπλοιων, συμπεριλαμβανομένου του τεχνικού τομέα, του ξενοδοχειακού τμήματος και του πληρώματος και των γραφείων της Celestyal Cruises είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001/14001. Η DNV-GL, η οποία αποτελεί την ελεγκτική αρχή, θεωρείται ευρέως η μεγαλύτερη και πιο αναγνωρισμένη εταιρεία αξιολόγησης στον κλάδο της ναυτιλίας.

Η εταιρεία έχει βραβευτεί κατ'' επανάληψη από διεθνείς φορείς όπως τα τέσσερα βραβεία που απέσπασε στα Cruise Critic Cruisers' Choice Awards, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα κρουαζιέρας στον κόσμο, σε κατηγορίες όπως «Αξία», «Ψυχαγωγία», «Επιβίβαση» και «Εκδρομές».
Σήμερα οι δύο βασικοί μέτοχοι της Celestyal Cruises είναι ο κυπριακός όμιλος Louis, του Kωστάκη Λοίζου που κατέχει το 51%, και η γερμανική τράπεζα DVB, με το υπόλοιπο 49%.