BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια - «Φρένο» για την οικονομία η αβεβαιότητα στο Brexit

BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια - «Φρένο» για την οικονομία η αβεβαιότητα στο Brexit

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) εν μέσω της αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με μόλις οκτώ ημέρες πριν από τη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, η εννεαμελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της BoE, με επικεφαλής τον Μαρκ Κάρνει, ψήφισε ομόφωνα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75% αλλά και το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της σταθερό στις 435 δισ. στερλίνες (575 δισ. δολάρια).

Όπως αναφέρει το cnbc, η BοΕ ανέμενε ότι αυτή θα είναι η τελευταία τους συνάντηση πριν από το Brexit, αλλά τελικά η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι ζήτησε από την ΕΕ να παρατείνει την προθεσμία για τρεις μήνες ακόμη.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα του Brexit και η προοπτική περαιτέρω καθυστέρησης μέχρι το καλοκαίρι μπορεί να λειτουργήσει ως «φρένο» για την οικονομία.

Εν μέσω ενδείξεων ότι οι πολιτικές αναταραχές επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων, η BoE σημείωσε ότι υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι για την οικονομία.

Αυτό άφησε ουσιαστικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην κεντρική τράπεζα «παγωμένους» όσον αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου τους για περιορισμένες και σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Η απόφαση αυτή της BοE ήρθε μετά την εγκατάλειψη των προβλέψεων της αμερικανικής τράπεζας, Federal Reserve για τυχόν αύξηση των επιτοκίων φέτος, εν μέσω μιας οικονομικής ύφεσης.