Bloomberg: Οι εκλογές στην Ευρώπη εμπόδιο για την ελάφρυνση του χρέους

Bloomberg: Οι εκλογές στην Ευρώπη εμπόδιο για την ελάφρυνση του χρέους

Στην εκτίμηση ότι οι εκλογές στην Ευρώπη και ειδικά σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προχωρά το πρακτορείο Bloomberg καθώς όπως σημειώνει οι εκλογές στις πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης μπορεί να επηρεάσουν τη χρονική στιγμή των αποφάσεων για ζητήματα όπως το ελληνικό πρόγραμμα και το Brexit.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει στον αέρα, καθώς το Ταμείο επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δύο απαιτήσεις οι οποίες δύσκολα θα ικανοποιηθούν, εξαιτίας και των εκλογικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη εντός του επόμενου έτους. Τον Μάρτιο στην Ολλανδία και ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος. «Με την Ελλάδα να σέρνει ήδη τα πόδια της στα προαπαιτούμενα για την τελευταία δόση, στενεύουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας», αναφέρει το Bloomberg.

Παραπέμπει σε δηλώσεις τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων που μίλησαν στο Bloomberg και υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο το Eurogroup να δεχθεί εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή αυτό το οποίο επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Όπως τονίζουν η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.