Βήμα πρώτο: Αναβαθμίζεται η περιουσία των Ελλήνων

Βήμα πρώτο: Αναβαθμίζεται η περιουσία των Ελλήνων

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Τον περασμένο Μάρτιο, στις 12 Μαρτίου 2019, η Ελλάδα εξέδωσε ένα 10ετές ομόλογο.

Η τιμή του ομολόγου τότε ήταν 99,8. Σήμερα το ίδιο ομόλογο αξίζει στην δευτερογενή αγορά 116.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι επενδυτές αγόρασαν αυτό το κρατικό ομόλογο, κέρδισαν μέσα σε 3 μήνες περισσότερο από 17,5%. Τέτοια απόδοση σε ευρώ με τον μηδενικό κίνδυνο ενός κρατικού ομολόγου δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος άλλος σε ώριμη οικονομία.

Την ίδια περίοδο, όσοι επένδυσαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όχι σε κάποια περιφερειακή μετοχή αλλά στην Εθνική Τράπεζα, αποκόμισαν κεφαλαιακά κέρδη της τάξης του 53%. Αν είχαν πιστέψει και είχαν βάλει τα λεφτά τους στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς σήμερα θα είχαν διπλασιάσει το κεφάλαιο τους, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Οι αποδόσεις αυτές όσο κι αν μοιάζουν -και είναι- υπερβολικές, δεν είναι τυχαίες.

Αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, οι επενδυτές κατάλαβαν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές το στοίχημα έγινε ακόμη πιο σίγουρο.

Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού γιατί μπροστά στην αναιμική ανάπτυξη της υπόλοιπης ευρωζώνης, εκπροσωπεί το πιο ενδιαφέρον, το πιο αυθεντικό το πιο κερδοφόρο αναπτυξιακό στοίχημα του Ευρώ.

Η σοβαρότητα και ο σχεδιασμός που αποπνέουν, μέχρι στιγμής, όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν δημιουργήσει ένα πολλά υποσχόμενο επενδυτικό αφήγημα που όλοι θέλουν να εκμεταλλευτούν.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο ανάπτυξης στηρίζεται στην αύξηση της αξίας της περιουσίας των Ελλήνων.

Μετοχές και ακίνητα προσελκύουν το εύλογο επενδυτικό ενδιαφέρον. Για να ξεκινήσει η ανοδική διαδρομή της ελληνικής οικονομίας πρέπει οι περιουσίες των Ελλήνων να ξαναπάρουν ένα μέρος της αξίας τους. Η αρχή γίνεται με τις μετοχές και τα ακίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό το Χρηματιστήριο, φλερτάρει με υψηλά των τελευταίων 4,5 ετών, οι τιμές των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, γκρεμίζοντας ουσιαστικά το κόστος χρηματοδότησης σε σύγκριση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν ενώ οι πρώτες πρωτοβουλίες στον τομέα των ακινήτων (μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας μαζί με φοροελαφρύνσεις για αναβάθμιση κατοικιών) ανεβάζουν το κύμα των αγοραπωλησιών.

Η πλήρης άρση των capital control που -όπως πρώτο αποκάλυψε το «L» - έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο όχι μόνο δεν δημιουργεί ανησυχίες για ενδεχόμενη εκροή καταθέσεων αλλά αντιθέτως υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει εισροή καταθετικών κεφαλαίων της τάξης των 16 δισ. ευρώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πάνω σ'' αυτή τη βάση θα στηριχθεί το οικοδόμημα της επόμενης μέρας...