8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Βαρύ φθινόπωρο φορολογικών υποχρεώσεων – 4,5 δισ. τον μήνα για να βγεί ο... λογαριασμός

Βαρύ φθινόπωρο φορολογικών υποχρεώσεων – 4,5 δισ. τον μήνα για να βγεί ο... λογαριασμός
Shutterstock

Σφίγγει ο κλοιός της εφορίας, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο δεδομένου ότι το δημόσιο έχει συλλέξει από φόρους 28 δισ. ευρώ αλλά ο στόχος που έχει τεθεί είναι 45,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εισπράττονται 4,5 δισ. ευρώ ανά μήνα. Όταν στους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου το δημόσιο έχει συλλέξει από φόρους 28 δισ. ευρώ αλλά έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 45,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι λογικό και επόμενο από τον Σεπτέμβριο και μετά να σφίξει ο «κλοιός» της εφορίας για εκατομμύρια πολίτες.

Απλή αριθμητική: στο 8μηνο, το δημόσιο εισέπραττε περί τα 3,5 δισ. ευρώ τον μήνα, επίδοση σχετικά χαμηλή για τα ελληνικά δεδομένα. Πολλοί οι λόγοι: η πανδημία, οι αναστολές φορολογικών βαρών, τα κλειστά καταστήματα, οι παρατάσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις με κυριότερη τον φόρο εισοδήματος.

Αν λοιπόν εισπράττουμε 3,5 δισ. ευρώ για το 8μηνο ανά μήνα, για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες θα πρέπει να συγκεντρωθούν περί τα 18 δισ. ευρώ ή 4,5 δισ. ευρώ ανά μήνα. Τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα φανούν από τον Σεπτέμβριο σε εκατομμύρια τσέπες. Θα υπάρξουν μήνες που θα καλούμαστε να πληρώνουμε, τρία, τέσσερα ή και πέντε διαφορετικά ειδοποιητήρια φόρων και ασφαλιστικών εισφορές.

Ως γνωστόν, και το πρώτο δίμηνο της επόμενης χρονιάς, στηρίζει τα έσοδα της προηγούμενης (σε δημοσιονομικό επίπεδο) γι’ αυτό και το ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς είναι πολύ μεγάλο.

Ο Αύγουστος, μετά την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πρακτικά δεν έχει πολλές υποχρεώσεις γι’ αυτό και ο μήνας δεν αναμένεται να κλείσει με φορολογικά έσοδα άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Μόνο η δεύτερη δόση του ΦΠΑ για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία υπάρχει στην ατζέντα αλλά μια δόση αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι (είτε για την εκκαθάριση εισφορών του 2019, είτε για την εκκαθάριση εισφορών του 2020 σε περίπτωση που έχουν παράλληλη απασχόληση είτε και τα δύο μαζί).

Από Σεπτέμβριο, αρχίζουν τα δύσκολα: Ο Σεπτέμβριος μόνο έχει τρεις δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, συν αναδρομικά ασφαλιστικών εισφορών. Ο Οκτώβριος έχει όλα αυτά μαζί συν ΦΠΑ, το ίδιο και ο Νοέμβριος. Και ο Δεκέμβριος, τα έχει όλα αυτά συν τα τέλη κυκλοφορίας.

Από Ιανουάριο, ενώ ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ δεν θα έχουν τελειώσει, θα προστεθούν και οι πρώτες δόσεις των ρυθμίσεων για τις αναστολές φορολογικών βαρών (η περίφημη δόση των 36 ή 72 δόσεων) αλλά και για την επιστροφή του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, μια διαδικασία 60 δόσεων, η οποία επίσης θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022.