Β. Χαρατσής (Beta AXE): Θέμα χρόνου να «ξυπνήσει» η αγορά

Β. Χαρατσής (Beta AXE): Θέμα χρόνου να «ξυπνήσει» η αγορά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την άποψη ότι είναι θέμα χρόνου να πάρει (ξανά) μπροστά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και να ανταποκριθεί θετικά στις καλές ειδήσεις και στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα ευρύτερα στην ελληνική οικονομία εκφράζει με δηλώσεις του στο Liberal o διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής.

Ο ίδιος κρίνει πολύ θετικά την κυβέρνηση που προχθές Δευτέρα 7 Οκτωβρίου έκλεισε τρεις μήνες στην εξουσία, τονίζοντας πως «όλες οι κινήσεις και οι αποφάσεις που έχουν παρθεί έως τώρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει εκπλήξει θετικά με την ταχύτητα που ενεργεί αλλά και την αποφασιστικότητά της».

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον θεωρεί πως η αγορά αργά ή γρήγορα θα βγει από τη συσσώρευση μερικών δεκάδων μονάδων που βρίσκεται το τελευταίο δίμηνο, ενώ σημειώνει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από κέρδη άνω του 40% το 2019, οπότε είναι λογικό η αγορά να κάνει και διόρθωση αλλά και συσσώρευση».

«Άλλωστε», τονίζει ο κ. Χαρατσής, «στη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας στην ουσία η πτώση εστιάστηκε στις τέσσερις τράπεζες και στη ΔΕΗ, δηλαδή στις μετοχές που είχαν πολύ μεγάλα κέρδη (σ.σ. οι τράπεζες έως 265% η ΔΕΗ έως +130%) το 2019».

Αυτό που διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta είναι πως – όπως οι τζίροι μαρτυρούν – «δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη οι ισχυροί ξένοι και αυτός είναι ο λόγος που οι όγκοι και οι τζίροι παραμένουν μικροί. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από οίκο αξιολόγησης, οπότε οι ισχυροί ξένοι – που λειτουργούν και βάσει καταστατικού – να μην έχουν δραστηριοποιεί ευρύτερα».

Εν κατακλείδι ο χρηματιστής θεωρεί πως σ'' αυτή τη φάση εύλογα δεν υπάρχουν οι καταλύτες και οι ειδήσεις για να αλλάξει επίπεδο η αγορά, οπότε συνεπικουρία του διεθνούς κλίματος αλλά και εν αναμονή του Brexit που φέρνει ευρύτερο ντόμινο ανησυχίας, τηρούν στάση αναμονής. Πάντως, διαπιστώνει πως «η αλήθεια είναι πως οι αγορές δεν υποχωρούν κιόλας. Κρατούν τα επίπεδά τους».