Β. Χαρατσής (Beta AXE): Μικρή προεκλογική περίοδος και αυτοδυναμία τα «κλειδιά»

Β. Χαρατσής (Beta AXE): Μικρή προεκλογική περίοδος και αυτοδυναμία τα «κλειδιά»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στη μικρή προεκλογική περίοδο που δεν αφήνει περιθώρια για να συρθεί η αγορά και η κυβέρνηση στην παροχολογία του τελευταίου διαστήματος, αλλά και στις σημαντικές πιθανότητες οι προσεχείς εθνικές εκλογές να βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ό,τι θα συνεπάγεται αυτό για την εφαρμογή νέων πολιτικών εστιάζει ως τα δύο κρίσιμα σημεία - «κλειδιά» που αλλάζουν τα δεδομένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής.

Με δηλώσεις του στο Liberal ο χρηματιστής κατ'' αρχήν τονίζει πως «κανένας δεν ανέμενε τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ήταν μια έκπληξη αναμφίβολα. Αυτή η διαφορά, εύλογα δίνει καλές πιθανότητες να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα εντελώς.

Επεξηγώντας ο διευθύνων σύμβουλος της Beta σημειώνει πως «δύο είναι οι κύριοι παράγοντες, τα σημεία “κλειδιά” αν θέλετε, που τροφοδότησαν την εκρηκτική χθεσινή άνοδο – ξέσπασμα και δείχνουν να αλλάζουν τα δεδομένα.

1) Η πολύ μικρή προεκλογική περίοδος εξασφαλίζει πως η χώρα, η αγορά και η οικονομία δε θα συρθεί επί μακρόν σε ακινησία και αδράνεια που μόνο αβεβαιότητα φέρνει ευρύτερα στις επενδύσεις και το χρηματιστήριο.

2) Η μεγάλη διαφορά που καταγράφηκε στις εκλογές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, δεν αφήνει περιθώρια και μεγάλες πιθανότητες για πολιτική αστάθεια, καθώς υπάρχουν αρκετά σημαντικές προοπτικές να προκύψει αυτοδυναμία στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Χαρατσή, που χθες καταγράφηκε θεαματική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, που αντανακλούν τη μείωση του πολιτικού ρίσκου αλλά και του ρίσκου χώρας.

Πλέον, η ατζέντα φεύγει από τις παροχές και τη γενικότερη φιλολογία που είχε προβληματίσει σημαντικά τους ξένους το τελευταίο διάστημα και περνά στις προτεραιότητες που θα έχει η νέα κυβέρνηση, δεδομένου ότι η διαφορά είναι τέτοια που δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε ένα μήνα.

Οι ξένοι είχαν θορυβηθεί από τις παροχές

Σ'' αυτό το σημείο ο κ. Χαρατσής τονίζει πως οι ξένοι είχαν θορυβηθεί αρκετά με τις παροχές, κάτι που είχε φανεί τόσο στην ακινησία της αγοράς, όσο και στην πληθώρα εκθέσεων ξένων οίκων και δημοσιευμάτων διεθνών αναλυτών, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Πλέον, αυτός ο κίνδυνος υποχωρεί αισθητά και τα δεδομένα αλλάζουν.

Για το χρηματιστήριο τονίζει πως «εκτός από τις τράπεζες που εύλογα ευνοούνται από τις εξελίξεις, “έτρεξαν” και μετοχές που μπορούν να βλέπουν το μέλλον πιο αισιόδοξα αν “λυθεί” ο Γόρδιος Δεσμός των επενδύσεων και υπάρξει ευρύτερη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας».

Κατά τη γνώμη του χρηματιστή, όλες αυτές τις ημέρες και έως τις εκλογές η αγορά «θα... τιμολογήσει όλες τις εξελίξεις και τις προοπτικές, θα μπουν στις τιμές και το Χ.Α. θα βρει το δρόμο του και τις νέες ισορροπίες».

Για την Ευρώπη

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των εκλογών ευρύτερα στην Ευρώπη, ο κ. Χαρατσής σημειώνει πως μολονότι υπήρξε κάποια άνοδος των ακραίων στοιχείων, εντούτοις είναι μικρότερη απ'' ότι αναμένονταν και αυτό αποφορτίζει σημαντικά όλο το σύστημα, τις αγορές ομολόγων, αλλά και τα χρηματιστήρια. Παρ'' ότι καταγράφεται κάποια αύξηση των ακραίων λοιπόν, εντούτοις αυτή δεν είναι μεγάλη και δεν επιφέρει συστημικούς κινδύνους.