Αυτοκινητοβιομηχανία: Δύο γίγαντες στα δικαστήρια

Αυτοκινητοβιομηχανία: Δύο γίγαντες στα δικαστήρια

Δύο κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Fiat Chrysler (FCA) και η General Motors (GM) βρίσκονται εδώ και καιρό σε θέσεις μάχης με προσφυγές στα δικαστήρια, κατηγορίες για εταιρική κατασκοπεία και πληρωμές "κάτω από το τραπέζι".

Τον περασμένο Νοέμβριο, η General Motors κατέθεσε μήνυση εναντίον της Fiat Chrysler κατηγορώντας την πως δωροδόκησε υψηλά ιστάμενους στο United Auto Workers (UAW), το συνδικάτο Αμερικανών και Καναδών εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες, προκειμένου να λάβει ευνοϊκότερους όρους στις διαπραγματεύσεις εργασίας, οφέλη στους μισθούς και στις εργασιακές πρακτικές. 

Τον Ιούνιο, ο Πολ Μπορμαν, δικαστής που έχει αναλάβει την εκδίκαση της υπόθεσης κάλεσε την CEO της GM Mερι Μπάρα και τον CEO της FCA Μάικ Μανλει προκειμένου να προσπαθήσουν να λύσουν εξωδικαστικά την υπόθεση, ώστε αυτή να μην καταλήξει σε δίκη. Εν τέλει η προσπάθεια του απέτυχε. Στη συνέχεια, ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η GM δεν είχε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η FCA προσπάθησε να την βλάψει.

Παρόλα αυτά, η GM διαφώνησε με την απόφαση του δικαστη, ασκώντας έφεση και ζητώντας να ανατεθεί αλλού η υπόθεση, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Η FCA δήλωσε εδώ και πολύ καιρό ότι η αγωγή της GM κατατέθηκε για να διακόψει τη συγχώνευση της με την PSA (Peugeot, Citroen), τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία που κατέχει επίσης την Opel, άλλοτε γερμανική εταιρεία που είχε υπό την κατοχή της για δεκαετίες η GM.

Σύμφωνα με την PSA, η επιχείρηση Opel-Vauxhall έχει κέρδος, ενώ η κυοφορούμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο από τις πωλήσεις πίσω από την Toyota και τη Volkswagen.

Όπως φαίνεται όμως η GM δεν δείχνει έτοιμη να "καταθέσει τα όπλα" αφού προ ημερών μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η GM παρουσίασε στο νέα αποδεικτικά στοιχεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ιταλία, Λιχτενστάιν, Ελβετία και Σιγκαπούρη. 

Η FCA από την πλευρά της κατηγόρησε την GM για "κατασκοπεία" και "προσπάθεια σπιλωσης του ονόματος της" σε έναν ακόμα γύρο μιας υπόθεσης με πολλά όπως φαίνεται επεισόδια.