Autohellas Hertz: 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα - Χρονιά ρεκόρ το 2017

Autohellas Hertz: 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα - Χρονιά ρεκόρ το 2017

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πενήντα χρόνια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Ελλάδα μέσω της Autohellas Hertz συμπληρώνει το 2017 η οικογένεια του κ. Θ. Βασιλάκη, καθώς η πρώτη μίσθωση στην Ελλάδα από την εταιρεία έγινε το 1967!

Επίσημα, η Autohellas Hertz ιδρύθηκε το 1974 από την οικογένεια Βασιλάκη και μέσα σε τέσσερα χρόνια έγινε η πρώτη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Έκτοτε, έχει πολλαπλές πρωτιές στον κλάδο της, έχοντας «χτίσει» στην ουσία την κουλτούρα του operating leasing στην Ελλάδα από το μηδέν, ενώ πλέον, αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό franchisee (δικαιοδόχο) της Hertz International παγκοσμίως.

Είναι η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε στη χώρα μας το operating leasing το ''88, είναι η πρώτη που έβαλε την ενοικίαση φορτηγών, η πρώτη που έβαλε τεχνολογικές υποδομές όπως το online check-in, tablet check-in, mobile check-in κ.ο.κ. Μέχρι σήμερα η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις στις μεταφορικές ανάγκες όλων των κλάδων, ενώ την ίδια ώρα είναι μέσα μέσα στις πιο κερδοφόρες της χώρας, με τους καλύτερους δείκτες διαχρονικά.

Διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο δίκτυο με παρουσία σε οκτώ χώρες, Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Ρουμανία και Ουκρανία, με περισσότερα από 125 σημεία εξυπηρέτησης, 49 εκ των οποίων σε αεροδρόμια. Πλέον, η εταιρεία φέρνει το 25% του τζίρου και το 27% των κερδών της από το εξωτερικό.

Η Κροατία είναι μια μεγάλη τουριστική αγορά, έχει περιθώρια άμεσων αποτελεσμάτων, ενώ η επένδυση στην Ουκρανία γίνεται με πιο μακροπρόθεσμη στόχευση, δεν είναι ώριμη αγορά.

Σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται βρίσκεται ήδη είτε στην πρώτη είτε στη 2η θέση (market share), ενώ είναι κερδοφόρα σε όλες. 

Στην Ελλάδα εταιρεία λειτουργεί σε 27 αεροδρόμια. Εκτός από τις σημαντικές συνέργειες με την Aegean Airlines, η Herzt International έχει σημαντικές συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες όπως British Airways, KLM, Lufthansa κ.α.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει 26.000 αυτοκίνητα. Όμως, μαζί με τα οχήματα που διαθέτει τις ξένες χώρες όπου δραστηριοποιείται, φτάνει ένα στόχο από 35.000 αυτοκίνητα. Επίσης εισήλθε πρώτη στην κατηγορία μίσθωσης ελαφρών φορτηγών και ήδη ο στόλος της απαρτίζεται από περισσότερα από 1.500 οχήματα.

Για την τριετία 2017-20 ο όμιλος προχωρά σε επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ στον τομέα των ελαφρών φορτηγών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής της παρουσίας στο χώρο του επαγγελματικού οχήματος.

Εξαιρετική η πορεία το 2017

Η Autohellas είναι ένας όμιλος με αυξημένη έκθεση στην τουριστική ζήτηση, ενώ το 2016 έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα χρήσης στην τελική γραμμή! H εταιρεία πάει εξαιρετικά το 2017, πατώντας πάνω και στην επίσης εξαιρετική πορεία του τουρισμού, οπότε οδεύει προς ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας στη χρήση που διανύουμε.

Θυμίζουμε ότι το 2016 η Autohellas εμφάνισε κέρδη 22,7 εκατ. ευρώ (+21,8%) κάνοντας ένα πολύ ισχυρό finish στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, το οποίο ήταν το καλύτερο όλων των εποχών.

Τα μεγέθη του κύκλου εργασιών πάντως δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα με το 2015, δεδομένου ότι έχει ενσωματωθεί η δραστηριότητα της εισαγωγής αυτοκινήτων SEAT καθώς και η δραστηριότητα λιανικής πώλησης αυτοκινήτων (πρώην Βελμάρ) από την οποία η εμπορία αυτοκινήτων και υπηρεσιών εμφανίζει άνοδο 588% στα 78,4 εκατ. ευρώ.

Για να γίνουν όλα αυτά η χρηματοοικονομική μόχλευση έχει αυξηθεί σημαντικά: Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 261 εκατ. ευρώ (+21%) απόρροια κυρίως της αύξησης του στόλου σε αυτοκίνητα στα οποία η εταιρεία επένδυσε το 2016 περίπου 34 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα αύξηση παρατηρήθηκε στο χρηματοοικονομικό κόστος το οποίο διαμορφώθηκε στα 13,5 εκατ. ευρώ έναντι 9 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επίδοση της εταιρείας δικαιολογεί την μόχλευση του ισολογισμού της. Το μέρισμα παρέμεινε σταθερό στα 85 λεπτά ανά μετοχή όπως και το 2015.

Η πώληση της Avis θα δώσει μια πιο σαφή εικόνα ως προς το που θα μπορούσε να κινηθεί η κεφαλαιοποίηση καθώς το στοίχημα του τουρισμού φαίνεται να βγαίνει, από την άλλη πλευρά όμως ο δανεισμός έχει αυξηθεί αισθητά.

Αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2017

Στο (εποχικά αδύναμο) πρώτο τρίμηνο του 2017, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 63 εκατ. ευρώ έναντι 46,2 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση 19,2% φτάνοντας τα 18,8 εκατ.  από 15,7 εκατ. το 2016.

Τα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 50 χιλ. έναντι ζημιών -2,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα αποτελέσματα μετά φόρων (ΕΑΤ) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 158 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 1,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι στο ετήσιο χαμηλό λόγω εποχικότητας του τουρισμού.

Στο α' τρίμηνο του 2017 η κύρια δραστηριότητα των μισθώσεων παρουσίασε αύξηση 13,9% η οποία κατά τους χειμερινούς μήνες προήλθε κυρίως από τις μακροχρόνιες μισθώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις θυγατρικές του εξωτερικού.

Η δραστηριότητα της πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ήταν ενισχυμένη κατά 40,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επιπλέον, η εμπορία καινούριων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 75,8% σε σχέση με πέρσι, γεγονός που οφείλεται εν μέρει σε νέες δραστηριότητες του Ομίλου, καθώς και στην αναστολή της απόσυρσης, που ίσχυε το α' τρίμηνο 2016 η οποία είχε κρατήσει την αγορά αυτοκινήτου σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στις θυγατρικές του εξωτερικού, οι αγορές της Κροατίας και της Κύπρου αναμένεται να πετύχουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου κατά την 31/03/2017 έφτασαν τα 202 εκατ. ευρώ ενώ και οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές παρά το εποχικά αδύναμο τρίμηνο, αλλά και την ιδιαίτερα μεγάλη επένδυση σε αγορές νέων αυτοκινήτων ύψους 33 εκατ. ευρώ, μέγεθος διπλάσιο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε υψηλά 17 ετών η μετοχή!

Η μετοχή της Autohellas μπορεί να έχει περιορισμένη εμπορευσιμότητα όμως είναι από τις πλέον συνεπείς και σταθερές μετοχές της ελληνικής αγοράς διαχρονικά. Τέλη Ιουνίου ξεπέρασε τα 20 ευρώ για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια και από τις 5 Ιουνίου του 2000 (!!), ενώ στις 13 Ιουλίου 2017 έκλεισε στα 21,51 ευρώ που αποτελούν νέο ρεκόρ 17ετίας!

Η μετοχή κερδίζει από το 2010 όταν η χώρα μπήκε στα μνημόνια 290%, ενώ από το χαμηλό της 24ης Μαΐου 2012, όταν είχε κατέλθει στα 2,22 ευρώ, κερδίζει 800%!

Μέσα στην κρίση δηλαδή, τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, τα capital contrrols και όλα τα άλλα δεινά, υπάρχει μια μετοχή που έδωσε απόδοση 800%! Και αναφερόμαστε σε μια μετοχή που ουδέποτε βρέθηκε μέσα σε χρηματιστηριακά παιχνίδια, ενώ γενικά θεωρείται ότι έχει απολύτως συντηρητικό προφίλ.

Το μεγάλο πάρτι για τα 50 χρόνια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη μίσθωση στην Ελλάδα, η Αutohellas Hertz  γιόρτασε το ορόσημο αυτό με ένα μεγάλο καλοκαιρινό πάρτι στο Ακρωτήρι W Club μαζί με τους πελάτες του Operating Leasing.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών γνωστοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, στελέχη εταιρειών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Autohellas Hertz, συνεργάτες, στελέχη των επιχειρήσεων του ομίλου και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Εκ μέρους της Διοίκησης, τους καλεσμένους υποδέχτηκαν ο κ. Δημήτρης Μαγγιώρος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, μαζί με τον Εμπορικό Διευθυντή του Operating Leasing κ. Βαγγέλη Φυτάλη.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η παρουσία στο χώρο ενός συλλεκτικού σκαραβαίου, ο οποίος συμβόλιζε τα πρώτα έξι Volkswagen Beetle που αποτέλεσαν τον αρχικό στόλο της Autohellas Hertz το 1967, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό το στίγμα της εταιρίας από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έως σήμερα.