Autohellas: Ανεβάζει ταχύτητα μετά το «mega deal» 180 εκατ. ευρώ με τη JP Morgan

Autohellas: Ανεβάζει ταχύτητα μετά το «mega deal» 180 εκατ. ευρώ με τη JP Morgan

Σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, στα αυτοκίνητα νέας γενιάς και στην αναδιάρθρωση του στόλου της δρομολογεί, μεταξύ άλλων,  η Autohellas μετά τη σημαντική συμφωνία χρηματοδότησης 180 εκατ. ευρώ  που σύναψε  με τη JP Morgan. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας η νέα τάση είναι τα eco-friendly αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση έχει τεθεί και εθνικός στόχος για μεγαλύτερη ποσόστωση των νέας γενιάς αυτοκινήτων, με τον στόχο της εισηγμένης είναι σε λίγα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της να είναι φιλικό στο περιβάλλον.

Η συμφωνία με την JP Morgan έγινε στη βάση «securitization», δηλαδή στη χρηματοδότηση μέσω τιτλοποίησης απαιτήσεων από συμβάσεις μακροχρόνιων μισθώσεων. H συμφωνία αυτή είναι η δεύτερη του ιδίου τύπου για την Autohellas μετά την αντίστοιχη που σύναψε το 2018 με τις ΕΙΒ, EIF, EBRD & KFW, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη συμφωνία τιτλοποίησης απαιτήσεων εκτός τραπεζικού κλάδου στη χώρα μας.

Η διαφορά είναι ότι μετά την επιτυχή εξέλιξη της πρώτης συνεργασίας που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο , η δεύτερη συμφωνία αφορά σε υπερδιπλάσιο ποσό (180 εκατ. ευρώ με την JPMorgan Chase, έναντι 72 εκατ. ευρώ το 2018), ενώ επίσης στη δεύτερη συμφωνία δεν υπάρχει πλέον αναγωγή σε άλλα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας  (non – recourse) παρά τη σημαντική βελτίωση των εμπορικών όρων. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι πραγματοποιείται με έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, την JPM, με την οποία η Autohellas μέχρι σήμερα δεν είχε κάποια συνεργασία.

Τα αποτελέσματα του εξαμήνου αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, ωστόσο εκτιμάται πως οι πωλήσεις θα είναι αυξημένες. Οι εταιρικές μισθώσεις συνέχισαν να αναπτύσσονται, παρά την πανδημία, ενώ η αύξηση του τουρισμού φαίνεται πως θα δώσει ώθηση στα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης. Υπό αυτές τις συνθήκες, και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η εταιρεία ενδέχεται να ανακοινώσει βελτιωμένα αποτελέσματα στο σύνολο του έτους. Σε ό,τι αφορά στις μισθώσεις αυτές αναμένεται να ανακάμψουν σε προ πανδημίας επίπεδα από το 2022, όταν και οι τουριστικές ροές εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2019.

Υπενθυμίζεται πως η ανοδική τάση επιβεβαιώθηκε και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η Autohellas κατέγραψε αύξηση 12,7% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €128,8 εκ. έναντι €114,3 εκ. το 2020, παρά τους περιορισμούς στη διαπεριφερειακή και διεθνή μετακίνηση. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε €10,4 εκ. έναντι €3,7 εκ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση 181%, ενώ τα α κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2021 ανήλθαν στα €4,5 εκ. έναντι ζημιών €1,1 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.