Απρόσμενη αύξηση των ανέργων στη Γερμανία τον Μάιο

Απρόσμενη αύξηση των ανέργων στη Γερμανία τον Μάιο

Απρόσμενη αύξηση σημείωσε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια το Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας επηρέασε και την αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 60.000 στους 2.279 εκατομμύρια σε εποχικά διορθωμένους όρους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας και σε σύγκριση με μια συναινετική πρόβλεψη του Reuters που είχε κάνει λόγο για πτώση κατά 8.000.

Η σταθερή αγορά εργασίας της Γερμανίας υπήρξε η ραχοκοκαλιά μιας εγχώριας ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια. Πολλοί μήνες αύξησης της ανεργίας θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις δαπάνες των νοικοκυριών και να εξαλείψουν μία από τις σημαντικότερες ενισχύσεις για την ανάπτυξη.

Αν και η απροσδόκητη άνοδος οφείλεται κυρίως στον έλεγχο του καθεστώτος ορισμένων δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας, η επιβράδυνση της οικονομίας έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, Ντετλεφ Σίλε.

«Στην αγορά εργασίας, μπορούμε να δούμε τις πρώτες συνέπειες της πρόσφατα κάπως ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Σίλε. «Η ζήτηση εταιρειών για νέους εργαζόμενους εξασθενεί απότομα, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται επίσης, ότι και η ανεργία της χώρας αυξήθηκε στο 5%.