Απολιγνιτοποίηση, ένα στοίχημα χωρίς προηγούμενο - Τι περιλαμβάνει το master plan

Απολιγνιτοποίηση, ένα στοίχημα χωρίς προηγούμενο - Τι περιλαμβάνει το master plan

Σαν στοίχημα, όμοίο του έχει να φέρει σε πέρας το ελληνικό κράτος από την εποχή του εξηλεκτρισμού την δεκαετία του 1960.

Δέκα και πλέον χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Απορρόφηση των ανέργων της λιγνιτικής εποχής. Τέσσερα και πλέον δισεκατομμύρια επενδύσεις. Κοιλάδα έρευνας και τεχνολογίας. Έξυπνες αγροτικές μονάδες. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης. Γιγάντια φωτοβολταϊκκά. Είναι μερικά από τα εμβληματικά έργα του master plan για την μετάβαση της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην μετά λιγνίτη εποχή, που σήμερα περνά από την κυβερνητική επιτροπή. Τα μισά απ’ αυτά να γίνουν, θα μιλάμε για άλλη χώρα. 

Στις 253 σελίδες του σχεδίου σκιαγραφείται ένα project πολύ πέραν των αντοχών του Δημοσίου που ξέρουμε, αλλά και του πολιτικού βίου μιας κυβέρνησης.

Η μετατροπή των δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων λιγνιτικής γης σε ένα σύγχρονο ενεργειακό κέντρο, όπου η φωτοβολταϊκή ισχύς 2.000-3000 MW θα παντρεύεται με επενδύσεις στην τεχνολογία, στην έξυπνη γεωργία, στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, ενώ θα συνδυάζεται με πρότυπη βιομηχανία φαρμάκων, μονάδα έξυπνης κτηνοτροφίας και ζωοτροφών, πρωτότυπο θεματικό πάρκο περιπέτειας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.

Έργα που στόχο έχουν να φέρουν θέσεις εργασίας και να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή που απειλείται από το σβήσιμο μέχρι το 2023 των φουγάρων της ΔΕΗ

Το κτίσιμο αυτής της νέας εποχής θα αναλάβουν αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τεχνίτες, οδηγοί, ανειδίκευτοι εργάτες, φύλακες, φροντιστές, γεωπόνοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ερευνητές, επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, επαγγελματίες υγείας. Στοίχημα χωρίς προηγούμενο. 

Στόχος η προσέλκυση ξένων φοιτητών για σπουδές σε ενέργεια, ανθρωπιστικές σπουδές, οικονομία και διοίκηση. Η ανάπτυξη ζωνών καινοτομίας, πρότυπων σχολείων, η δημιουργία μονάδων υγείας, επιχειρηματικού πάρκου με έμφαση στην ενέργεια και την αγροτική παραγωγή, η ανέγερση μουσείων τεχνολογίας.

Απαιτείται φυσικά να προηγηθούν εργασίες αποκατάστασης γαιών, αρδευτικά έργα, δημιουργία δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, νέα οδικά δίκτυα, ενίσχυση του σιδηροδρομικού δικτύου, αναβάθμιση αεροδρομίων.

Σταχυολογώντας τα κυριότερα στατιστικά του master plan, προβλέπονται 4 δισ. ευρώ επενδύσεις ως το 2026, δημιουργία 10.500 νέων θέσεων εργασίας, 5.100 άμεσα και 6.400 έμμεσα, απορρόφηση ισόποσου αριθμού ανέργων, επανακάρτιση του προσωπικού της ΔΕΗ στις λιγνιτικές μονάδες, θέσπιση κινήτρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, συλλογική προσπάθεια από δεκάδες φορείς, υπουργεία, ιδιώτες, πανεπιστήμια, ειδικών, επαγγελματιών, συμβούλων και στελεχών.

Επιπλέον τον τόνο δίνουν: 

  • Ειδικές φορολογικές ζώνες και ειδικός αναπτυξιακός νόμος για την περιοχή με υψηλότερα όρια κρατικών ενισχύσεων απ’ ότι ισχύουν σήμερα.
     
  • Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου. Πολλά από τα έργα-γέφυρα στην νέα εποχή, όπως τα mega-φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ, θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας από το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ ως το τέλος του 2023. 
     
  • Αυτό θα είναι το πρώτο μόνο βήμα. Η επιχωμάτωση και ανάπλαση των 150.000 με 200.000 στρεμμάτων των σημερινών λιγνιτικών πεδίων θα πάρει πάνω από 10ετία και θα αποτελέσει project που όμοιό του έχει να ζήσει η περιοχή από τα μεταπολεμικά χρόνια του 1960, όταν η ανάπτυξη της χώρας έτρεχε με ρυθμούς άνω του 5%

Δείτε εδώ όλο το Masterplan.