Η απόφαση της Κομισιόν για τις (ολλανδικές) τηλεπικοινωνίες και η Ελλάδα

Η απόφαση της Κομισιόν για τις (ολλανδικές) τηλεπικοινωνίες και η Ελλάδα

Τη μείωση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων κινητής τηλεφωνίας στην Ολλανδία από τέσσερις σε τρεις ενέκριναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες αρχές Ανταγωνισμού σε συνεδρίασή τους την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, επιτρέποντας στην T-Mobile (Deutsche Telekom) να προχωρήσει με την εξαγορά της Τele2 και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές πρόκειται για απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει εφαλτήριο και για άλλες παρόμοιες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά, η οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε ζυμώσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η εξέλιξη αυτή υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι κομβική για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η απόρριψη δύο αντίστοιχων συναλλαγών σε Μεγάλη Βρετανία και Δανία.

Οι Βρυξέλλες, έδωσαν το «πράσινο φως» αφού, σε συνέχεια ανάλυσης κατέληξαν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν συνέπειες που βλάπτουν τους καταναλωτές σε επίπεδο επιλογών ή τιμών ούτε διέβλεψε κίνδυνο εναρμονισμένων εμπορικών πολιτικών μεταξύ των υφιστάμενων παρόχων.

Τέλος, διαπίστωσε ότι η συγχώνευση δεν θα επηρεάσει τους εικονικούς παρόχους (MVNO) ο αριθμός των οποίων στην Ολλανδία είναι ωστόσο πολύ μεγάλος.

Στην εγχώρια αγορά αναλυτές θεωρούν πως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η απόφαση αυτή θα θα μπορούσε να έχει εμμέσως αντίκτυπο και στην Ελλάδα όπου οι δύο από τους τρεις ισχυρότερους παίκτες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου (Wind και Vodafone) επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους με την εξαγορά της Forthnet.

Στην αγορά θεωρούν πως μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν κάποιες αναλογίες και συνεπώς η έγκριση της συμφωνίας θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις αντίστοιχες διαδικασίες στην Ελλάδα.

Οι διαφορές με την Ελλάδα

Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές διαφορές οι οποίες πιθανόν να παίξουν ρόλο. Ενώ στην Ολλανδία η T Mobile και η Tele2 έχουν μερίδια αγοράς που τους κατατάσσουν στην 3η και 4η θέση και η συγχώνευσή τους θα φέρει την ενιαία εταιρεία πλέον στην 3η θέση με μερίδιο 25%, στην Ελλάδα το εγχείρημα απόκτησης της Forthnet είναι πιο πολύπλοκο δεδομένης της ισχυρής θέσης που κατέχουν στην αγορά οι δύο διεκδικητές της. Στην Ολλανδία, επίσης διαπιστώθηκε ότι η συγχώνευση μεταξύ των δύο εκ των τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών παρόχων δεν θα επηρεάσει τους εικονικούς παρόχους ο αριθμός των οποίων φτάνει τους 86, σε μια αγορά που παράλληλα θεωρείται ως μια από τις πιο ανταγωνιστικές στην Ευρώπη με πολύ χαμηλές τελικές τιμές για τους καταναλωτές.