Το Κατάρ αποχωρεί από τον OPEC

Το Κατάρ αποχωρεί από τον OPEC

Την απόφαση του Κατάρ να αποχωρήσει από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) τον Ιανουάριο του 2019, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Σάαντ αλ-Κάμπι, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίασή του Οργανισμού. 

Η απόφαση για την αποχώρηση ελήφθη αφού το Κατάρ εξέτασε τρόπους για να ενισχύσει τον διεθνή του ρόλο και να σχεδιάζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του, δήλωσε ο αλ-Κάμπι, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «τεχνική και στρατηγική αλλαγή» και όχι πολιτική απόφαση.

«Το Κατάρ αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019», δήλωσε ο Σάαντ αλ-Κάμπι σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός ενημερώθηκε σήμερα το πρωί.

«Δεν έχουμε πολλές προοπτικές (στο πετρέλαιο), είμαστε πολύ ρεαλιστές. Η προοπτική μας είναι το αέριο», σημείωσε ο αλ-Κάμπι. Δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αλλά ότι ο αντίκτυπος στις αποφάσεις του OPEC για την παραγωγή είναι μικρός. Τόνισε ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως κάθε άλλος παραγωγός πετρελαίου που δεν είναι μέλος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κατάρ θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση του ΟPEC που έχει προγραμματιστεί για τις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Σημειώνεται πως το Κατάρ είναι μέλος του OPEC τα τελευταία 57 χρόνια. Τα θεμέλια του Οργανισμού μπήκαν τον Σεπτέμβριο του 1960, με την πρωτοβουλία κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, που σήμερα έχει κυρίαρχο ρόλο στο 15μελές καρτέλ.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι προσφέρει καταφύγιο σε πρόσωπα και οργανισμούς, που είναι εχθρικά διακείμενοι προς το Ριάντ.

Μετά την ανακοίνωση του Κατάρ το Βrent καταγράφει άνοδο 5,52% στα 62,31 δολάρια το βαρέλι ενώ υψηλότερα κατά 5,20% διαμορφώνεται το συμβόλαιο του WTI, στα 53,54 δολάρια το βαρέλι.