Από το 2021 τα 4,4 δισ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση

Από το 2021 τα 4,4 δισ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στα 190 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα πρώτα εθνικά κεφάλαια που θα διατεθούν φέτος για την απολιγνιτοποίηση της Δ.Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ωστόσο τα πολλά κoνδύλια, κυρίως ευρωπαϊκά, ύψους μέχρι 4,4 δισ. ευρώ, θα αρχίσουν να διατίθενται από το 2021 και μετά, όταν και θα τεθεί σε λειτουργία το λεγόμενο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση περιοχών, προκειμένου να περάσουν στη μετά άνθρακα εποχή.

«Τα εθνικά και ευρωπαϊκά αυτά κονδύλια αφορούν σε χρηματοδοτήσεις, δίχως να συνυπολογίζονται οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που θα ανακοινώσει τους προσεχείς μήνες η κυβέρνηση», όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά την πρεμιέρα της Διυπουργικής Επιτροπής που έχει αναλάβει να εκπονήσει το μεγαλόπνοο master plan για την επόμενη ημέρα των λιγνιτικών περιοχών.

Δείγμα της κρισιμότητας και πολυπλοκότητας του project είναι ότι στη Διυπουργική συμμετείχαν συνολικά επτά υπουργοί (Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Τ. Θεωδορικάκος, Γ. Θωμάς, Ι. Τσακίρης, Κ. Σκρέκας), παρουσία μάλιστα της νέας Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Ελίζα Φερείρα, η οποία και περιέγραψε το νέο μηχανισμό που ανακοίνωσε προ ημερών η Κομισιόν. Αυτός αθροίζει προς το παρόν για όλη την Ευρώπη, ποσά ύψους τουλάχιστον 100 δισ ευρώ και απαρτίζεται από τρεις πυλώνες, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το πρόγραμμα InvestEU, δηλαδή το διάδοχο του λεγόμενου "Ταμείου Γιούνκερ" για την περίοδο 2021-2027, και δάνεια προς το Δημόσιο τομέα.

Ερωτηθείσα κατά πόσο επαρκούν για όλη την Ευρώπη, τα 7,5 δις ευρώ, δηλαδή το «φρέσκο χρήμα» που έχει συγκεντρώσει ο ένας από τους τρεις πυλώνες, και συγκεκριμένα το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, η Επίτροπος απάντησε ότι προφανώς και δεν επαρκούν, χρειάζονται πολύ περισσότερα, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, η Ελλάδα δικαιούται αθροιστικά και από τους τρεις παραπάνω πυλώνες, κεφάλαια από 3,7 έως και 4,4 δισ ευρώ. Ερωτηθείσα η κα Φερέιρα κατά πόσο λειτουργεί ως κίνητρο για την Ελλάδα το γεγονός ότι αυτή αποφάσισε να κάνει ταχύτερα από άλλες χώρες την απολιγνιτοποίηση (σσ: ως το 2023 πρέπει να έχουν κλείσει σχεδόν όλες οι μονάδες της ΔΕΗ), απάντησε ότι αυτό σημαίνει πως η χώρα μας θα εισπράξει νωρίτερα τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, συγκριτικά με άλλες.

Εξήγησε επίσης ότι η κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα κράτη μέλη θα γίνει με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ότι προφανώς οι πλουσιότερες χώρες μπορούν να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα χωρίς τόσο μεγάλη κοινοτική βοήθεια, ωστόσο προσέθεσε ότι είναι στα χέρια των κυβερνήσεων να παρουσιάσουν εγκαίρως ένα συνεκτικό σχέδιο με συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από τις Βρυξέλλες

Στο ερώτημα πως θα κατανεμηθούν τα έως 4,4 δισ ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα, ο υπ. ΠΕΝ Κ.Χατζδάκης απάντησε ότι το ελληνικό master plan θα είναι έτοιμο ως το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έργα στην έρευνα και τεχνολογία, επανακάταρτιση εργαζομένων, ενεργειακή αναβάθμιση και projects  στις ΑΠΕ.

Στην ίδια λογική, ο υφυπ. Ενέργειας Γ. Θωμας συμπλήρωσε ότι το ελληνικό πλάνο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021, οπότε και ξεκινά η λειτουργία του ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.  Έως τότε, οι όποιες δράσεις απολιγνιτοποίησης θα καλυφθούν με πόρους του ΕΣΠΑ, την καταβολή στους ενεργειακούς Δήμους του λιγνιτικού τέλους (130 εκατ ευρώ), και 60 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

Διαβάστε ακόμα:

- Το mega project των 4,5 δισ. για τη μετά λιγνίτη εποχή