Άνοδος για τον δείκτη οικονομικών προσδοκιών του ZEW στη Γερμανία τον Μάρτιο

Άνοδος για τον δείκτη οικονομικών προσδοκιών του ZEW στη Γερμανία τον Μάρτιο

Σημαντική βελτίωση, υψηλότερη από το αναμενόμενο σημείωσε η «διάθεση» των Γερμανών επενδυτών τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW, σε ένα κλίμα που έχει στιγματιστεί από την πιθανή καθυστέρηση για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, άνοδο στις -3,6 μονάδες σημείωσε ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών τον Μάρτιο συγκριτικά με τις -13,4 μονάδες τον Φεβρουάριο,  το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από το ιστορικό μέσο όρο των 22,2 μονάδων, αλλά ισχυρότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για -11 μονάδες.

Ένα ξεχωριστό εύρος μέτρησης που αξιολόγησε την εκτίμηση των επενδυτών για τις τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας υποχώρησε στις 11,1 μονάδες από τις 15 του προηγούμενου μήνα ενώ οι αγορές είχαν προβλέψει πτώση στις 11,7 μονάδες.

Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη «ανάγνωση» του ZEW έφερε στο φως μια πρόσφατη πορεία αδύναμων δεδομένων για τη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η οποία βρισκόταν αδιέξοδο στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, περνώντας απλώς από την ύφεση.

Σημειώνεται, ότι μια αναμενόμενη καθυστέρηση στις διαδικασίες για το Brexit, καθώς και οι ενδείξεις προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ώθησαν ανοδικά τη διάθεση των αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ZEW, Αχίμ Γουάμπατς.