Αναβάθμιση της Ελλάκτωρ από την S&P

Αναβάθμιση της Ελλάκτωρ από την S&P

Λίγες ημέρες μετά από την αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ με την υιοθέτηση από την πλευρά των μετόχων της πρότασης των αδερφών Καλλιτσάντση και ήρθε η πρώτη επιβράβευση από τους διεθνείς οίκους. Η S&P Global Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάκτωρ στο ''B'' από ''B-'' προηγουμένως, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο ''B''. Παράλληλα βελτίωσε το outlook σε θετικό.

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη του πως το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί μετά τις πρόσφατες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, ενόψει της αναμενόμενης εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018.

"Περιμένουμε ότι θα αυτό θα υποστηρίξει την περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων της εταιρείας στις βασικές δραστηριότητες των παραχωρήσεων (συνέβαλαν το 82% των EBITDA το 2017) και κατασκευών (13% των EBITDA το 2017).

Ο οίκος σημειώνει πάντως ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν αναμένεται να είναι όσο απότομη ήταν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Στο βασικό του σενάριο, η Ελλάκτωρ είναι σε θέση να διατηρήσει και να ενισχύσει περαιτέρω τους βασικούς δείκτες την περίοδο 2018-2020 λόγω των υψηλότερων ταμειακών ροών στις παραχωρήσεις. "Περιμένουμε η συμβολή από τα νέα αιολικά πάρκα να αντισταθμίσουν μερικώς τα μειωμένα EBITDA στις κατασκευές", αναφέρει.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες διοικητικές αλλαγές, ο οίκος σημειώνει ότι "η νέα στρατηγική έχει στόχο να ενισχύσει την εταιρική διακυβέρνηση, να αναδιοργανώσει την εταιρεία, να εστιάσει στην κερδοφορία στις κατασκευές και να επεκτείνει την ωρίμανση των παραχωρήσεων καθώς και να επαναφέρει τα μερίσματα όταν το επιτρέψει ο ισολογισμός".

"Βλέπουμε θετικά την εστίαση στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλες τις βασικές περιοχές και τις συνέργειες, αλλά δεν έχουμε αρκετές λεπτομέρειες για το σχέδιο υλοποίησης", αναφέρει.