Αναβάθμιση έως και 45% της τιμής στόχου για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αναβάθμιση έως και 45% της τιμής στόχου για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Σε αναβάθμιση κατά 45% της τιμής στόχου για την μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε η AXIA Ventures, τοποθετώντας την στα 12,10 ευρώ από την προηγούμενη τιμή των 8,70 ευρώ, δίνοντας έμφαση στο πλήρως εξασφαλισμένο χρηματοδοτικά επενδυτικό πλάνο 800 εκατ. ευρώ.

Στα βασικά σημεία της έκθεσή της  η AXIA Ventures επισημαίνει τα 550MW σε κατασκευή που θα ανεβάσουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας σε 1,9GW στο τέλος του 2021, προσεγγίζοντας πολύ ταχύτερα από το 2025 τον στόχο των 2GW.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι η εταιρεία προωθεί την κατασκευή δύο μεγάλων έργων αποθήκευσης ενέργειας, στο Αμάρι και την Αμφιλοχία, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος λόγω του COVID-19 κρίνονται ασήμαντες.

Τέλος, η AXIA Ventures τονίζει τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον κλάδο, καθώς η βασική στρατηγική της παραμένει η ανάπτυξη στην ελληνική αγορά

Αύξηση κατά 25% της τιμής στόχου από την Eurobank Equities

Παράλληλα, στα 10,50 ευρώ αναβάμισε την τιμή στόχο για την μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Eurobank Equities, αύξηση κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή που ήταν στα 8,40 ευρώ.

Στην έκθεσή της η Eurobank Equities τονίζει ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συγκαταλέγεται στις Top Επιλογές της, επισημαίνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας που θα ξεπερνά τα 1,9 GW στο τέλος του 2021.

Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία έχει 550MW υπό κατασκευή και κατέχει άδειες παραγωγής για άλλα 2,4 GW, με την Eurobank Equities να υπογραμμίζει ότι μακροπρόθεσμοι στόχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (2 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία) θα καλυφθούν γρηγορότερα σε σχέση με το Business Plan (2021 σε σχέση με το 2025).

Αμυντική επένδυση με σχετική «ανοσία» στον κορονοϊό

Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις χρηματιστηριακών, η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί αμυντική επένδυση με σχετική «ανοσία» απέναντι στον COVID19, εξαιτίας των νέων έργων που έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά και τις εκτιμήσεις ότι η εταιρεία θα πιάσει νωρίτερα των αρχικών προβλέψεων τον στόχο των 2.000 MW. Αντί για το 2025 που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η εισηγμένη φαίνεται να απέχει μια ανάσα από το φιλόδοξο στοίχημα που η ίδια είχε θέσει.

Διαβάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για την περυσινή χρονιά, προκύπτει ότι η ΤΕΝΕΡΓ διαθέτει πλέον ένα χαρτοφυκάκιο από έργα εν λειτουργία, υπό κατασκευή και σε φάση αδειοδότησης, ισχύος 1.938 MW. Απέχει δηλαδή μόλις 62 μεγαβάτ από το κρίσιμο νούμερο. Ζήτημα χρόνου είναι, το πολύ ενός-δύο ετών, συνυπολογίζοντας και τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, να το πιάσει ή και να το ξεπεράσει.

Κλειδί για όλα τα παραπάνω, εκτός από τα υγιή οικονομικά της εταιρείας και η δυναμική της, είναι αυτό καθ’ εαυτό το αντικείμενο των ΑΠΕ. Ανέκαθεν σε περιόδους κρίσεων, οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούσαν ένα από τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, σύμφωνα με διεθνείς οίκους, όπως η Wood, η οποία μάλιστα συμπεριέλαβε την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ ανάμεσα στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές.

Σε μια στιγμή όπου οι επενδύσεις δοκιμάζονται σκληρά παντού και επικρατεί ακραία μεταβλητότητα, η σταθερότητα των αποδόσεων που προσφέρουν οι ΑΠΕ αναδεικνύει την κρυμμένη τους υπεραξία. Στο ερώτημα μάλιστα κατά πόσο η χαμηλή τιμή του πετρελαίου αφαιρεί τμήμα από την ανταγωνιστικότητά τους, η απάντηση οίκων όπως η Wood είναι ότι αυτό δεν ισχύει. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα του "μαύρου χρυσού" (29,4 δολάρια, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου για το brent) δεν είναι μακροπρόθεσμα διατηρήσιμα.

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις τιμές του πετρελαίου, η εμπειρία από τις μέχρι τώρα κρίσεις, όπως εκείνη του 2008 και η επόμενη, εκείνη του 2010, δείχνει ότι οι ΑΠΕ αντέχουν. Ακριβώς λόγω του αμυντικού τους χαρακτήρα, του γεγονότος δηλαδή ότι τα αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα εισέρχονται κατά προτεραιότητα στο δίκτυο και ότι το ισχύων καθεστώς τους εξασφαλίζει σταθερές ταρίφες, τους προσδίδει πολύ μεγαλύτερες αντοχές συγκριτικά με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, το λιανεμπόριο.

Στο ερώτημα μάλιστα κατά πόσο η κρίση αυξάνει τα περιθώρια για εκτροχιασμό του ελληνικού αλλά και πανευρωπαικού σχεδίου απεξάρτησης από τον άνθρακα και τη στροφή στις ΑΠΕ, οι ειδικοί απαντούν ότι αυτά είναι ελάχιστα. Σαν σενάριο συγκεντρώνει μηδενικές πιθανότητες καθώς τυχόν οπισθοχώρηση της Ευρώπης από το Green Deal θα έπληττε τον βασικό της παραγωγικό ιστό, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια όλοι οι μεγάλοι ευρωπαικοί όμιλοι έχουν προσανατολίσει την παραγωγή τους προς την κατεύθυνση μιας οικονομίας μηδενικών ρύπων.

Σε αυτήν λοιπόν την συγκυρία, η ΤΕΝΕΡΓ εξαγόρασε πρόσφατα από την RF Energy ένα χαρτοφυλάκιο αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση αιολικών, συνολικής ισχύος 270 MW. Κίνηση που ανεβάζει την ισχύ των νέων πάρκων που δρομολογεί στην ελληνική αγορά στα 400 MW, με συνολική αξία επένδυσης τα 550 εκατ. ευρώ. Συνολικά το ύψος των επενδύσεων που δρομολογεί εντός Ελλάδας η ΤΕΝΕΡΓ στην καθαρή ενέργεια υπερβαίνει πλέον το 1,5 δισ. ευρώ, όπως είχε αναφέρει με αφορμή και τα οικονομικά της αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Γιώργος Περιστέρης.

Τμήμα των επενδύσεων αυτών αφορούν σε έργα αποθήκευσης (αντλησιοταμιευτικά σε Αμφιλοχία, Αμάρι Κρήτης) και τμήμα τους σε νέα αιολικά πάρκα, εν προκειμένω σε Ευβοια και Κεντρική Ελλάδα. Σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος η ΤΕΝΕΡΓ διαθετει σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη έργα ισχύος 1.390 MW, ενώ τα υπό κατασκευήν ή τα αδειοδοτημένα φτάνουν τα 548 MW.