Αν η Ελλάδα αφοσιωθεί στις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να βγει στις αγορές το 2017

Αν η Ελλάδα αφοσιωθεί στις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να βγει στις αγορές το 2017

Μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, υποστηρίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Klaus Regling, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χαρακτήρισε απογοητευτική την καθυστέρηση της ολόκληρης της αξιολόγησης, ωστόσο την απέδωσε στην τεχνική και πολιτική δυσκολία των θεμάτων που τίθενται, όπως το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και τα  «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων είναι ρεαλιστική προσδοκία για να «ανοίξει ο δρόμος» για τις πολιτικά ευαίσθητες συζητήσεις του χρέους.

«Έχουμε να κάνουμε με πολιτικά δύσκολα θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το φορολογικό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κάτω από τις καλύτερες συνθήκες αυτά είναι τεχνικά και πολιτικά δύσκολα ζητήματα», είπε.

«Αλλά νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι κατά τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», είπε ο κ. Regling.

Ωστόσο, υποβάθμισε το εύρος της ελάφρυνσης χρέους που μπορεί να πάρει η Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις βαθιές διαφορές ανάμεσα στους ευρωπαίους πιστωτές και στο ΔΝΤ για το θέμα της ελάφρυνσης.

Αντ' αυτού, ο κ. Regling ανέφερε ότι οι πιθανές επιλογές για ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα εστιάσουν στο λεγόμενο re-profiling, ήτοι στην επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος. Κάτι που, αν και δεν μειώνει το μέγεθος του χρέους, θα βελτίωνε άμεσα την ικανότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή.

Μια άλλη επιλογή, όπως είπε, θα μπορούσε να συνδέει τις αποπληρωμές χρέους με το εγχώριο ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερα όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, και λιγότερα όταν επιδεινώνεται. Ο επικεφαλής του ESM προσέθεσε ότι η έκταση της ανακούφισης του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, όπως αυτές θα εκτιμηθούν μετά το πέρας των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Και θα επηρεαστούν όχι μόνο από παράγοντες που εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση (εκτέλεση προϋπολογισμού), αλλά και από άλλους, «εξωτερικούς», όπως οι συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς λόγω των χαμηλών επιτοκίων.

Ωστόσο, ο κ. Regling δίνει και μια νότα αισιοδοξίας, αναφέροντας ότι αν η Ελλάδα αφοσιωθεί στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές εντός του 2017.

Ερωτηθείς αν για να προκύψει μια συμφωνία για το χρέος είναι απαραίτητη η εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, ο επικεφαλής του ESM, δήλωσε ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο επεσήμανε ότι «καθώς δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση χρέους ή σε τι βαθμό είναι απαραίτητη, δύσκολα μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα προς το παρόν, για το ποια θα είναι η ισορροπία».

Επίσης, τόνισε πως οι συμφωνημένοι στόχοι δεν πρόκειται να αλλάξουν.

«Μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων μέτρων -αυτό είναι κομμάτι των διαπραγματεύσεων- αλλά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 που συμφωνήθηκε σε ανώτατο επίπεδο τον περασμένο Ιούλιο δεν θεωρώ ότι μπορεί να αμφισβητηθεί».

Τέλος, ο κ. Regling ανέφερε πως ενώ η Ελλάδα επηρεάζεται από την μεταναστευτική κρίση, αυτό δεν έχει επίδραση στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές. Πρόσθεσε, ότι τα δάνεια που λαμβάνει η Αθήνα από τους πιστωτές της, χορηγούνται μόνον εάν η χώρα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. «Όλοι είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην συνδυάζουν και τα δύο», κατέληξε.