Άμεσες ξένες επενδυσεις

Άμεσες ξένες επενδυσεις

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα που θα διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς οι πενιχροί εγχώριοι πόροι και οι εξαντλημένες αποταμιεύσεις δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν την επενδυτική βάση για τη δημιουργία επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και για να επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία. Στο ίδιο μοτίβο, οι υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες αδυνατούν να παράσχουν τις απαραίτητες πιστώσεις στην οικονομία.

Μέχρι λοιπόν να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης με την κατάργηση των capital controls και τη γενναία και αποτελεσματική λύση του τραπεζικού συστήματος, η μόνη πηγή κεφαλαίων και επενδύσεων είναι οι αγορές του εξωτερικού και οι άμεσες επενδύσεις. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017 κινήθηκαν χαμηλότερα από τις αντίστοιχες του 2016 κατά 16%, αφού οι αναλυτές των επενδυτικών οίκων δεν είχαν εκτιμήσει ορθά τις δυνατότητες της παγκόσμιας ανάπτυξης που κατέγραψε ρυθμούς +3,7% για το 2017. Συνολικά οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στο ποσό των 1,52 τρισ. USD. H υστέρηση αυτή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στη μείωση των M&As (συγχωνεύσεων και εξαγορών) σε παγκόσμια κλίμακα κατά 23%.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων ήταν οι ΗΠΑ, ύστερα από μια σειρά ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων υπερείχε η Ινδία. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη προσέλκυσε μόλις το 4% των χρηματοδοτούμενων projects και το 13% των επενδύσεων, οι οποίες ανήλθαν στα 120 δισ. USD. Τρεις από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η επένδυση της Amazon στο Οέλντε της Γερμανίας για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και συστήματος διανομών και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες επενδύσεις της Amazon στο Βίνσεν, τη Βέρνε και το Φράνκενταλ. Αμερικανική είναι και η μεγαλύτερη άμεση επένδυση στην Ισπανία. Η Hard Rock International αναπτύσσει ένα συγκρότημα 745.000 τ.μ. στη Vila Seca, δημιουργώντας 11,500 θέσεις εργασίας. Κινεζική, και συγκεκριμένα της Beijing WKW, είναι η τρίτη μεγαλύτερη επένδυση στην Ε.Ε., στο Ρότενμπουργκ της Γερμανίας, στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η δεκάδα των ευρωπαϊκών προορισμών των μεγαλύτερων ξένων άμεσων επενδύσεων περιλαμβάνει τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Τουρκία, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία. Η Ελλάδα δυστυχώς επωμίζεται το βάρος της διακυβέρνησης των Τσίπρα - Καμμένου, η οποία ουδόλως αντιλαμβάνεται τις αναγκαιότητες και αρμενίζει στα οράματα των ανατροπών και των ρήξεων. Καθήκον της επόμενης κυβέρνησης είναι η πλήρης και ταχεία ανάταξη της κατάστασης, καθώς «οι καιροί ου μενετοί».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 19 Σεπτεμβρίου.