Amazon Web Services στο Liberal Markets: «Εξετάζουμε τη δημιουργία Data Center και σταδιακή επέκταση στην Ελλάδα»

Amazon Web Services στο Liberal Markets: «Εξετάζουμε τη δημιουργία Data Center και σταδιακή επέκταση στην Ελλάδα»

Η Amazon Web Services ανακοίνωσε πρόσφατα το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα. Πολλά έχουν γραφτεί για το ενδεχόμενο επενδύσεων της εταιρείας στη χώρα μας, η οποία φαίνεται πως έχει βρεθεί στο επίκεντρο τεχνολογικών εξελίξεων. Ο Przemek Szuder, General Manager της Amazon Web για την Κεντρική και Ανατολή Ευρώπη μιλάει αποκλειστικά στο Liberal Markets για τους σχεδιασμούς του πολυεθνικού κολοσσού στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει μπει δυναμικά πλέον στα radar πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία. Οι επενδύσεις στον τομέα είναι διαρκείς και δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας: Η Ελλάδα λανσάρεται πλέον στο διεθνές στερέωμα ως σημαντικός επενδυτικός προορισμός για την ανάπτυξη τεχνολογικών projects. Aπό το κέντρο καινοτομίας της Pfizer, το data center της Microsoft, την επένδυση της Lamda Hellix και την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Next e.Go, το μήνυμα που εκπέμπεται στις διεθνείς αγορές, είναι πως η χώρα μας μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων και να προσελκύσει σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις. Επενδύσεις που έχουν μοναδικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση, το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα.

Στις παραπάνω σημαντικές επενδύσεις έρχεται να προστεθεί το ενδιαφέρον της Amazon Web Services (AWS). Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της στην Αθήνα. Βασική λειτουργία του γραφείου είναι να υποστηρίξει οργανισμούς κάθε μεγέθους συμπεριλαμβανομένων startups, επιχειρήσεων και οργανισμών του δημόσιου τομέα, στη μετάβασή τους στο υπολογιστικό νέφος της AWS.

Πρόκειται για μια απομονωμένη επένδυση ή εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό που έχει η Amazon Web Services για τη χώρα μας; Τις δικές του απαντήσεις δίνει στο Liberal Markets ο Przemek Szuder, General Manager Central & Eastern Europe της AWS.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την πελατειακή μας βάση στην Ελλάδα.  Η αγορά cloud αναπτύσσεται ραγδαία στη χώρα και στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας. Οργανισμοί μετασχηματίζονται και μεταφέρουν κρίσιμες εφαρμογές τους στο AWS. Εταιρείες ζητούσαν εδώ και καιρό τη τεχνογνωσία μας, όχι από απόσταση, αλλά από το μέρος που δραστηριοποιούνται. Μέσα από την υποστήριξη της AWS στους πελάτες μας, βοηθούμε τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο cloud» δηλώνει ο Przemek Szuder.

Σχετικά με τη δημιουργία Data Center της AWS στη χώρα μας, όπως προκύπτει και από την απάντηση του κ.Szuder,είναι μία επιλογή που εξετάζεται από την εταιρεία. «Σε αυτή τη φάση περιμένουμε feedback από τους πελάτες μας στη χώρα. Συνεχώς επαναξιολογούμε και επαναπροτεραιοποιούμε τις επιλογές που έχουμε και μία από αυτές είναι η Ελλάδα. Σε βάθος χρόνου μπορείτε να περιμένετε ότι θα έχουμε  AWS cloud υποδομές («AWS Region»)» εξηγεί ο General Manager της AWS.

Η AWS βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς πρόσφατα λάνσαρε ψηφιακές υπηρεσίες στη Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία. Η AWS διαθέτει 77 «Availability Zones» σε 24 γεωγραφικές περιοχές διεθνώς. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι «η ανακοίνωση 12 νέων availability zones και η είσοδό μας σε τέσσερες αγορές, της Ισπανίας,της Ινδονησίας της Ιαπωνίας και της Ελβετίας» σημειώνει o Przemek Szuder.

Οι άμεσοι στόχοι του πολυεθνικού κολοσσού στη χώρα μας; «Η επέκταση των δραστηριοτήτων μας  στην Ελλάδα ήρθε μετά το Μνημόνιο Κατανόησης ( «MOU») που υπογράψαμε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το 2020 και το λανσάρισμα ενός  Amazon Cloud Front υποδομής συνδεσιμότητας ( «connectivity infrastructure»). Στόχος μας είναι μια ψηφιακή, σύγχρονη Ελλάδα που θα παρέχει καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις της. Θα ενισχύσουμε την παρουσία μας στη χώρα σας με νέες προσλήψεις προσωπικού Ήδη έχουμε τοπικούς account και partner managers, αρχιτέκτονες λύσεων («solutions architects») και υποστηρικτικό προσωπικό» καταλήγει ο Przemek Szuder.

Η Amazon Web Services διαθέτει πάνω από το 45% της αγοράς cloud διεθνώς, με συνολικά έσοδα στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το αστρονομικό ποσό των…11,6 δισ. δολαρίων.