Αλ. Τσίπρας: Να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης ο Ερντογάν και να επιστρέψει τους δύο στρατιωτικούς

Αλ. Τσίπρας: Να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης ο Ερντογάν και να επιστρέψει τους δύο στρατιωτικούς

«Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, στην έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη, η κυβέρνηση να μη χάσει τη στοχοπροσήλωσή της και να μην υπάρξει εφησυχασμός, γιατί τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

Μετά το τέλος του υπουργικού, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν υπήρξαν συστάσεις ή σχολιασμός τόσο αναφορικά με τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου κατά του Τούρκου προέδρου όσο και σχετικά με την πρόβλεψή του για κράτηση έως και 15 χρόνια.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου, ενώ για την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση την τοποθετούσαν μετά το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της»

«Περιμένω από τον πρόεδρο της Τουρκίας να επισπεύσει τις δικονομικές διαδικασίες και να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «κάνουμε υπομονή» αλλά η γειτονική χώρα οφείλει να επιστρέψει τους στρατιωτικούς ακριβώς όπως η Ελλάδα έχει στο παρελθόν επιστρέψει Τούρκους στρατιωτικούς που ξεπέρασαν κατά λίγα μέτρα τα σύνορα και βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος.

«Η μεγαλύτερη εθνική αποτυχία αυτή τη στιγμή θα ήταν η αδυναμία μας να διαχειριστούμε με ενότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, την τουρκική προκλητικότητα και την όξυνση που παρατηρούμε από τους γείτονες μας», τόνισε.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής, με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα» και σημείωσε πως  «Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν. Και καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση». 

Η στάση της Τουρκίας σχετίζεται με την κατάσταση στο εσωτερικό της αλλά και με τις διεθνείς εξελίξεις, όπως το Συριακό το οποίο αποτελεί και τον βασικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Αναφερόμενος στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής και την καταδίκη της Τουρκίας, σχολίασε πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη.

Σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στο εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η στάση μιας άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης στα εξωτερικά θέματα κάνει ζημιά όχι στην κυβέρνηση αλλά στην ίδια την χώρα».

«Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο, και με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία, αλλά και με την πΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή, οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει ένα περιβάλλον καλής γειτονίας, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού» πρόσθεσε και σημείωσε: «Θα ήταν ευχής έργο, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις».

«Λυπάμαι, αλλά δεν το βλέπω. Μακάρι να διαψευστώ» συμπλήρωσε.

«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης είναι μια τελειωμένη υπόθεση»

«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» παρατήρησε.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις με τους θεσμούς που θα καθορίσουν το μεταμνημονιακό πλαίσιο είναι εντατικές, ενώ πρώτο θέμα είναι το αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «σκοπεύουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία του.

«Έχουν μείνει 80 ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε όλους τους υπουργούς του να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να το πετύχουν. Παράλληλα, δήλωσε πως  δεν θα δεχθεί κωλυσιεργίες και εμπόδια και πως «όποιος έχει αντίρρηση, να την εκφράσει τώρα».

«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και την κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, που δεν του άξιζε να του τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και διαφθοράς, που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία» υπογράμμισε.

«Τέλος της θητείας μας θα είναι το φθινόπωρο του 2019»

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα:

- ΝΔ: O σημερινός μονόλογος του κ. Τσίπρα απλά επιβεβαίωσε ότι ζει σε εικονική πραγματικότητα