Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και βαριές κατηγορίες κατά Reggeborgh – Λ. Μπόμπολα από τους Μπάκο – Καϋμενάκη

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και βαριές κατηγορίες κατά Reggeborgh – Λ. Μπόμπολα από τους Μπάκο – Καϋμενάκη

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Reggeborgh με την οποία ζητά να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 27.1.2021 όταν και εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ, καθώς και όλες οι μετέπειτα αποφάσεις, κατέθεσε η εταιρεία Greenhill Investments. Στην αίτηση που θα εκδικαστεί εντός διμήνου, καταγγέλλει επίσης την ύπαρξη «κρυφής γραπτής συμφωνίας» για την πώληση της Ηλέκτωρ στον Λ. Μπόμπολα, ενώ ισχυρίζεται πως η ταυτόχρονη συμμετοχή σε Volkerwessels, Ελλάκτωρ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήταν παράνομη.

Εκτός από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η Greenhill κατέθεσε και αίτημα προσωρινής διαταγής για τη μη πραγματοποίηση της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 22 Απριλίου.

Όπως μεταξύ άλλων ισχυρίζεται η Greenhill στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων «η Reggeborgh σε συνεργασία με συνεργαζόμενους μετόχους απέκτησαν παράνομα τον έλεγχο της Ελλάκτωρ» επειδή, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της «υπάρχει γραπτή συμφωνία της Reggeborgh με τον Λεωνίδα Μπόμπολα στον οποίο πρόκειται να μεταβιβαστεί η θυγατρική Ηλέκτωρ».

Σύμφωνα επίσης με την Greenhill:

-Η Reggeborgh προχώρησε σε παράνομη συγκέντρωση επιχειρήσεων χωρίς να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως είχε υποχρέωση. Η συγκέντρωση αφορά την κατασκευαστική εταιρεία VOLKERWESSELS, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Καταγγέλλεται επίσης «σύγκρουση συμφερόντων μελών του ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αναφέρονται ο πρόεδρος της εταιρίας Γ. Μυλωνογιάννης και ο Διευθύνων σύμβουλος Α. Ξενόφος. Το επιχείρημα της Greenhill είναι πως ο κ. Γεώργιος Μυλωνογιάννης είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Φορτσάκης - Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης» η οποία έχει ορισθεί με σύμβαση νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό της συμβάσεως παραχωρήσης της Εγνατίας Οδού, και με την ιδιότητα αυτή υποστήριξε νομικώς το ΤΑΙΠΕΔ στην αντιδικία του με την εταιρία ΄΄ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.΄΄ σχετικά με το ζήτημα της παρατάσεως της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών

Επιπλέον ο κ. Αριστείδης Ξενόφος ήταν μέχρι τις 18.12.2020 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και με την ιδιότητά του αυτή εναντιώθηκε στο αίτημα της εταιρείας ΄΄ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.΄΄ για παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον ίδιο διαγωνισμό.

Στην ίδια αίτηση η πλευρά της Greenhill καταγγέλλει ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης αύξησης κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, προβλέπεται αρχικά η μείωση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά 200 εκατ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία, σημαίνει ότι οι μικρόμετοχοι καλούνται να δεχθούν απομείωση της περιουσίας τους και στη συνέχεια να καταβάλλουν νέα κεφάλαια.

Στην ίδια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η Greenhill ισχυρίζεται πως υπήρξε προσυνεννόηση της Reggeborgh με συγκεκριμένους μετόχους προκειμένου να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο και να κερδίσουν την πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων.

Παραθέτει δε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους:

-Στις 16.9.2020 ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ότι η εταιρία «Reggeborgh Invest BV» απέκτησε δικαίωμα προαιρέσεως (call option) επί 26.882.023 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, που ανήκουν στον μέτοχο κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,546% των μετοχών . Χωρίς πάντως να αναφέρεται σε αποδεικτικά στοιχεία, καταγγέλλει πως «σύμφωνα δε με όσα έχουν γίνει γνωστά περί της εν λόγω συμφωνίας προαιρέσεως, που συνήφθη μεταξύ της εν λόγω εταιρίας Reggeborgh Invest BV και του μετόχου κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, η εν λόγω εταιρeία ανέλαβε κρυφίως την υποχρέωση έναντι αυτού να του μεταβιβάσει την θυγατρική εταιρία του εν λόγω ομίλου με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε», η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχειρίσεως αποβλήτων.

-Ήλθε σε συνεννόηση με τους μετόχους της Ελλάκτωρ: Astrobank Public Company Ltd (7.784.562 μετοχές ή 3,65%), Barclays Private Bank Trust Ltd (13.159.198 μετοχές ή 6,14%), Άγγελο Γιόκαρη (775.000 μετοχές ή 0,3617%), Χρήστο Παναγιωτόπουλο (1.974.200 μετοχές ή 0,921351%) και, όπως υποστηρίζει η Greenhill, συμφώνησε μαζί τους να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο μετόχων στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και να επιδιώξουν να αποκτήσουν πλειοψηφία στις εν λόγω γενικές συνελεύσεις και τον έλεγχο της.