Αίτημα διαχειριστικού ελέγχου σε βάθος δεκαετίας υποβάλει η Greenhill για Ελλάκτωρ

Αίτημα διαχειριστικού ελέγχου σε βάθος δεκαετίας υποβάλει η Greenhill για Ελλάκτωρ

Μια μέρα μετά αφότου η Greenhill έκανε γνωστό ότι καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα ώστε να ακυρωθούν οι αποφάσεις της προηγούμενης γενικής συνέλευσης για τον διορισμό νέας διοίκησης στην Ελλάκτωρ, η πλευρά Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη προχωρά στην επόμενη επιθετική της κίνηση στον πόλεμο χαρακωμάτων με τη Reggeborgh. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία η Greenhill προτίθεται να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτημα διενέργειας οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου για την Ελλάκτωρ σε βάθος δεκαετίας.

Το αίτημα πρόκειται να κατατεθεί στο πρωτοδικείο Αθηνών το επόμενο διάστημα ενώ το γεγονός ότι η Greenhill προτίθεται να ανοίξει τον χρόνο του ελέγχου σε βάθος δεκαετίας ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να ελεγχθούν τα πεπραγμένα παλαιότερων διοικήσεων.

Στο μεταξύ σήμερα κατατέθηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάκτωρ από την Greenhill στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με αυτοτελές αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής. Η Greenhill ζητά με την ένδικη αίτηση να ανασταλούν οι αποφάσεις της από 27.01.2021 Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Ελλάκτωρ, με τις οποίες ανακλήθηκε το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας και η προηγούμενη Επιτροπή Ελέγχου και εξελέγη το νυν Διοικητικό Συμβούλιο και η νυν Επιτροπή Ελέγχου αντιστοίχως, καθώς και την αναστολή της από 12.03.2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την οποίαν αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν του από 25.02.2021 αιτήματος της μετόχου Greenhill Investments Limited. Η συζήτηση για το αίτημα προσωρινής διαταγής έχει οριστεί σήμερα στις 12.00 στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Στην πολυσέλιδη αγωγή που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών περιγράφονται όσα έχουν συμβεί στην τελευταία γενική συνέλευση μετόχων με την επισήμανση ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν τέτοια και οδήγησαν στη συγκεκριμένη απαρτία και κυρίως στη συγκεκριμένη πλειοψηφία, επειδή δεν εφαρμόστηκαν ορθά η νομοθεσία  και ειδικά οι διατάξεις του δικαίου τoυ ελεύθερου ανταγωνισμού. Αν είχαν εφαρμοστεί, επισημαίνεται, δεν θα είχε προκύψει το  αποτέλεσμα που προέκυψε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, δεν έπρεπε να προσμετρηθούν οι ψήφοι της ολλανδικής εταιρείας Reggeborgh Invest B.V., των κ.κ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου και Άγγελου Γιόκαρη, καθώς επίσης και το ποσοστό 12,4% του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, συνολικά δηλαδή δεν θα έπρεπε να είχε προσμετρηθεί  τόσο το ποσοστό 14,794% της Reggeborgh Invest B.V. όσο και του κ Λεωνίδα Μπόμπολα ύψους 12,546% επί του μετοχικού κεφαλαίου, όσο και τα ποσοστά των παραπάνω φυσικών προσώπων τα οποία ανέρχονται γύρω στο 2%. Και μόνο το ποσοστό των δύο πρώτων αρκεί για να ανατραπεί η πλειοψηφία του 61,28% (διαφορά περίπου 23% έναντι της παραπάνω δήθεν μειοψηφικής θέσης μετόχων που τελικά δεν ήταν μειοψηφική).

Όσον αφορά στον διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας, η Greenhill είχε θέσει ανάλογο θέμα και τον Φεβρουάριο όταν είχε ζητήσει τη διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέματα την ανάκληση των μελών του νέου Δ.Σ, τον διορισμό νέας διοίκησης και την έγκριση της πρότασής της για 10ετή διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.

Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο το αίτημα της Reggeborgh και των Άγγελου Γιόκαρη και Χρήστου Π. Παναγιωτόπουλου για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με αντικείμενο την αλλαγή της τότε διοίκησης και τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου στην Ελλάκτωρ σε βάθος διετίας, που στην ουσία συμπεριελάμβανε μόνο των έλεγχο των πεπραγμένων της αμέσως προηγούμενης διοίκησης τοιυ ομίλου.  

H απόφαση της Greenhill για υποβολή αιτήματος ελέγχου σε βάθος δεκαετίας έρχεται μια μέρα πριν την επαναληπτική Γενική Συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά 120,5 εκατ. ευρώ.