Άγονος και επίσημα ο διαγωνισμός της ΔΕΗ - Στα χέρια της Κομισιόν η επόμενη μέρα

Άγονος και επίσημα ο διαγωνισμός της ΔΕΗ - Στα χέρια της Κομισιόν η επόμενη μέρα

Του Γιώργου Φιντικάκη 

Στα χέρια της Κομισιόν βρίσκεται πλέον η τύχη της ΔΕΗ μετά και το ναυάγιο στην υπόθεση «λιγνίτης» και ενώ το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας αναζητά τη λύση της επόμενης ημέρας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ κήρυξε ομόφωνα άγονο το διαγωνισμό για τους λιγνίτες, έπειτα και από την απόφαση της Μυτιληναίος να μην καταθέσει βελτιωμένη προσφορά για τη μονάδα της Μελίτης, με τον επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκη να δηλώνει ότι η επιχείρηση είναι έτοιμη να τον επαναπροκηρύξει, με βελτιωμένους όρους, και προσδοκώντας ότι αυτή τη φορά θα αποδώσει καρπούς. 

«Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας", αναφέρει ο κ. Παναγιωτάκης, "ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ". Και προσθέτει ότι "η ΔΕΗ ΑΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής".

Το εύλογο βέβαια ερώτημα εδώ είναι, για ποιο λόγο να διευθετηθούν οι εκρεμμότητες μέσω ενός νέου, επαναληπτικού διαγωνισμού, όταν δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθούν στον τωρινό. Οπως επίσης ουδείς εγγυάται ότι ακόμη και αν βελτιωθούν οι όροι του διαγωνισμού, θα υπάρξει τελικά επενδυτικό ενδιαφέρον και ικανοποιητικές για τη ΔΕΗ προσφορές.

Εννοείται ότι η απάντηση θα δοθεί όταν και εφόσον προκηρυχθεί αυτός ο νέος διαγωνισμός, ωστόσο προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι ΔΕΗ και κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να κερδισουν χρόνο στις συζητήσεις με τη Κομισιόν, και να πείσουν ότι η προτεινόμενη λύση είναι και η μοναδική.

Στο δια ταύτα, που αφορά τα τιμήματα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου, η Μυτιληναίος προσέφερε για τη Μελίτη 25 εκατ, ενώ η κοινοπραξία Sev.En Energy- ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ  προσέφερε 103 εκατ ευρώ, αλλά για το συνολικό πακέτο, δηλαδή Μελίτη συν τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης. Οπως ωστόσο είχε κάνει γνωστό το ίδιο το κοινοπρακτικό σχήμα, η προσφορά του συνοδεύονταν από όρους που δεν προέβλεπε ο διαγωνισμός, γι' αυτό και δεν έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή για τη Μελίτη ήταν 153 εκατ ευρώ, και για τις μονάδες της Μεγαλόπολης. 147 εκατ ευρώ. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, ότι ακόμη και τα νούμερα του αποτιμητή, θεωρήθηκαν πολύ μικρά από το Δ.Σ. της ΔΕΗ.

 

Το ερώτημα πλέον που απασχολεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι κατά πόσο η Κομισιόν θα ανοίξει άμεσα τη συζήτηση για το εναλλακτικό μέτρο της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων ή λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών, θα αφήσει την παρέμβασή της για μετά το Μάιο.

Το περιβάλλον πάντως του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη δεν κρύβει την ανησυχία του, γι' αυτό και διαμηνύει πως η πώληση "νερών" αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον ίδιο και τη κυβέρνηση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πρώτο "τεστ" πώλησης λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ απέτυχε παταγωδώς. Η υποχρέωση της χώρας έναντι της Κομισιόν δεν εκπληρώθηκε, δηλαδή δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του διαγωνισμού να μειωθεί κατά 35,6% το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά λιγνίτη, με βάση τη συμφωνία Αθήνας- Βρυξελλών, που συντάχθηκε κατ' εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου.

Εδώ και ημέρες πηγές του ΥΠΕΝ φωτογραφίζουν ως υπεύθυνο για την αποτυχία του διαγωνισμού, τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, υποστηρίζοντας ότι με τη συνολική του στάση και με δηλώσεις τύπου «η ΔΕΗ πουλάει, αλλά δεν ξεπουλάει», υπονόμευσε το διαγωνισμό.

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο μπορεί να ήθελε να παίξει «καθυστερήσεις», ωστόσο το εγχείρημα πώλησης του 35,6% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αποτελούσε και αποτελεί μια από τις εκκρεμότητες της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η αποτυχία του διαγωνισμού θα μπορούσε να επηρεάσει, μαζί με άλλες υποχρεώσεις που καθυστερούν, την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών ύψους 750 εκατ. ευρώ των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs).

Τα σχετικά καμπανάκια είχαν χτυπήσει κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων και των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι είχαν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη του διαγωνισμού της ΔΕΗ, όπως και για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο ρεύμα, που επίσης καρκινοβατεί, και βρίσκεται εκτός των συμφωνηθέντων μνημονιακών στόχων.

Το χειρότερο μάλιστα για τη κυβέρνηση σενάριο θα ήταν, να δουν οι δανειστές ως «πακέτο» το ναυάγιο του διαγωνισμού για τους λιγνίτες με το αργό άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο ρεύμα, και να ζητήσουν μια κοινή λύση και στα δύο θέματα.

Σε αυτό το σημείο κάποιοι θυμίζουν με νόημα ότι εδώ και μήνες εκκρεμεί και η έρευνα που διεξάγει η DG Comp σχετικά με τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων και μονάδων της ΔΕΗ, μετά από την «έφοδο» που είχαν κάνει απροειδοποίητα στελέχη της, το 2017, στα γραφεία της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και του ΑΔΜΗΕ.