Α. Weber: Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά

Α. Weber: Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά

Τα επιτόκια παγκοσμίως θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και είναι ελάχιστα αυτά που μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες, προειδοποίησε ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber.

Σύμφωνα με το MarketWatch, ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank ανέφερε ότι «τα επιτόκια θα υποχωρήσουν περαιτέρω ή θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα».

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια εποχή, όπου οι οικονομίες παγκοσμίως αγωνίζονται να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση.

Όπως ανέφερε ο Weber, ο συνδυασμός των baby boomers που χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα συνταξιοδοτικά συστήματα και η παράταση του προσδόκιμου ζωής μέσω ιατρικών τεχνολογιών, οδηγούν τους ανθρώπους να αποταμιεύουν περισσότερο, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τα επιτόκια.

Παράλληλα, επέκρινε τους φορείς χάραξης πολιτικής σημειώνοντας ότι «δεν έχουν διαγνώσει πως ο ρυθμός ανάπτυξης που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις μέρες μας είναι χαμηλότερος απ' ότι πριν μια δεκαετία». «Οι κεντρικές τράπεζες έγιναν “υπηρεσία αποκατάστασης” των κρατών και των χρηματοπιστωτικών αγορών», ανέφερε.

Ο κ. Weber, που αποχώρησε το 2011 από την Bundesbank, ύστερα από αντιρρήσεις για την πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ότι τα αρνητικά επιτόκια «βλάπτουν παρά βοηθούν».