A. Weber: Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα έρθει γρήγορα οικονομική ανάκαμψη με ένα εμβόλιο

A. Weber: Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα έρθει γρήγορα οικονομική ανάκαμψη με ένα εμβόλιο

Με ξέφρενους ράλι έκαναν δεκτή οι παγκόσμιες αγορές την είδηση ότι έχει αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού από την Pfizer και την BioNTec, ωστόσο ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber, προειδοποίησε ότι ακόμη και με αυτό, θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία στα επίπεδα που βρισκόταν.

Ειδικότερα, μιλώντας στο CNBC, ο πρόεδρος της UBS ανέφερε ότι «κοιτάζοντας στο μέλλον, δεν είμαι αισιόδοξος. Αυτό που εννοώ, είναι ότι τελικά θα το ξεπεράσουμε. Ωστόσο, δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αυτό θα συμβεί γρήγορα, θα χρειαστεί χρόνος».

«Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του ΑΕΠ, όπως ήταν διαμορφωμένα προ κρίσης. Θα χρειαστεί ακόμη ένας χρόνος ή δύο, για να φτάσουμε κάπου κοντά στην ανάπτυξη και την απασχόληση, όπως ήταν πριν από τον κορωνοϊό και αυτό σημαίνει ότι θα είναι μια αργή ανάκαμψη», δήλωσε ο κ. Weber.

Οι ελπίδες ότι η ζωή και η οικονομία θα μπορούσαν να επανέλθουν στο φυσιολογικό επίπεδο νωρίτερα αναζωπυρώθηκαν όταν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο που δημιουργούν έδειξε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 90%. Ο επικεφαλής της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά χαιρέτησε την εξέλιξη κάνοντας λόγο για «μια υπέροχη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Η αισιοδοξία που προκάλεσε η σημαντική αυτή ανακοίνωση, μετριάστηκε αργότερα λόγω των δυσκολιών για τη μαζική παραγωγή του εμβολίου, καθώς και τη διανομή του. Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να χορηγηθεί σε δύο δόσεις και βάσει των τωρινών προβλέψεων, 25 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν έως το τέλος του χρόνου.

Οι Pfizer και BioNTech έχουν ανακοινώσει ότι αναμένεται να παράξουν έως 50 εκατ. δόσεις εντός του 2020 και έως 1,3 δισ. δόσεις το 2021, τη στιγμή που ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται περίπου στα 7,4 δισ., οπότε αναμένονται αντιπαραθέσεις για το ποιες χώρες θα έχουν πρώτες πρόσβαση στο εμβόλιο. Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις σε ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ έχουν ήδη αγοράσει εκατομμύρια δόσεις.

Ερωτηθείς για την προσωπική αντίδρασή του σχετικά με το εμβόλιο, ο Weber απάντησε ότι «είναι σίγουρα καλά νέα», αλλά θα χρειαζόταν χρόνος για την ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που αναμένεται είναι ότι τα εμβόλια θα δοθούν πρώτα σε όσους απασχολούνται στην υγεία και τις σχετικές υπηρεσίες, καθώς και στα περισσότερο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, προτού διατεθούν στον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Περιμένουμε κάποια καλά νέα εδώ και αρκετό καιρό... Και τα τελευταία νέα έχουν ληφθεί πολύ καλά από την αγορά. Αλλά, ξέρετε, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι», σχολίασε ο πρόεδρος της UBS.

«Το απογοητευτικό κομμάτι σχετικά με την είδηση ήταν ο πολύ χαμηλότερος του αναμενόμενου αριθμός εμβολιασμών που θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε ένα χρόνο», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τη σημασία του εμβολίου για τις προβλέψεις της ελβετικής τράπεζας για το 2021ο Weber εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. «Ξέρετε, εάν διανεμηθεί έτσι... πραγματικά θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα» είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας στις δηλώσεις του ότι «θα εξαλείψει ορισμένους κινδύνους και θα έχει ως αποτέλεσμα της βελτίωση μερικών από τα δεινά της ανθρωπότητας. Εντούτοις, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό που ο κόσμος αποκαλεί ανοσία της αγέλης».