ZEW: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος το Νοέμβριο

ZEW: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος το Νοέμβριο

Περισσότερο του αναμενόμενου βελτιώθηκε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το ινστιτούτο ZEW, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας παρά την απροσδόκητη εκλογική νίκη του Donald Trump.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 13,8 μονάδες από τις 6,2 μονάδες του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 8,1 μονάδες.

Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 58,8 μονάδες από τις 59,5 τον Οκτώβριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να ανέλθει στις 61,5.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW αυξήθηκε για τέταρτη συνεχή φορά χάρη στα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα και όχι μόνο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του ινστιτούτου Αχίμ Βάμπαχ.

«Η εκλογή του Donald Trump ως Αμερικανού προέδρου και οι επακόλουθες πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες είχαν, ωστόσο, κάποιο αντίκτυπο», είπε. Μετά τις εκλογές, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε, πρόσθεσε ο Βάμπαχ.

Στην έρευνα του ZEW, που πραγματοποιήθηκε από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου, συμμετείχαν 206 αναλυτές και επενδυτές. Οι αμερικανικές εκλογές διεξήχθησαν στις 8 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ