To 100% της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας απέκτησε ο όμιλος Carlsberg

To 100% της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας απέκτησε ο όμιλος Carlsberg

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται ο… περαιτέρω αφελληνισμός της εγχώριας αγοράς μπύρας, καθώς οι δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες της χώρας ανήκουν σε ξένους ομίλους, κάτι όμως που επιβεβαιώνει ότι ο χώρος παραμένει ιδιαίτερα ελκυστικός, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο δανέζικος όμιλος Carlsberg προχώρησε στην εξαγορά του 100% της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, της οποίας από το 2014 κατείχε το 49%. Βάσει της τότε συμφωνίας, η Carlsberg, είχε το δικαίωμα να αποκτήσει και το υπόλοιπο 49%, μερίδιο που κατείχαν οι κ. Γιάννης Χήτος και Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης.

H Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι η 2η μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ελλάδα, μετά την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, έχοντας ως μεγαλύτερη επιτυχία της την τελευταία 10ετία, το επαναλανσάρισμα της ιστορικής μπύρας Fix, που ανέλπιστα, για την υπόλοιπη αγορά, κέρδισε αμέσως σημαντικά μερίδια.

Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Dejan Beko (Ντέγιαν Μπέκο) για την κίνηση εξαγοράς και του υπολοίπου 49% της ελληνική εταιρείας, επισήμανε:

«Η εξαγορά του 100% της εταιρείας, αποτελεί μέρος της αρχικής συμφωνίας. Διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα και στο επιχειρείν στη χώρα. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ισχυρού ελληνικού προϊοντικού χαρτοφυλακίου μας, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 10 τοπικώς παραγόμενα προϊόντα, ενώ θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς μπύρας, στην περαιτέρω διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού και στην προσφορά εναλλακτικών επιλογών στους καταναλωτές».

Ποια είναι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία

H Ολυμπιακή Ζυθοποιία διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής στη Σίνδο και τη Ριτσώνα όπου παράγει τις μπύρες Μythos, Mythos Radler, FIX Hellas, FIX Dark, Kaiser και Henninger.

Παράλληλα, η εταιρεία εισάγει και διανέμει στη χώρα μας διεθνώς αναγνωρισμένες μάρκες: τη δανέζικη Carlsberg, τη μεξικάνικη Corona Extra, τις ιρλανδικές μπύρες της Diageo Guinness και Kilkenny, τη βέλγικη Grimbergen, τη βαυαρικής προέλευσης weissbier Schneider Weisse, τον Ιρλανδέζικο μηλίτη Magners και τον ανθρακούχο μηλίτη Somersby σε δύο γεύσεις: μήλο και βατόμουρο. Επιπλέον, η Oλυμπιακή Ζυθοποιία παράγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά σήματα όπως Tuborg Club Soda και Tuborg Tonic Water.

Στην οικονομική χρήση του 2016 ο κύκλος εργασιών της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ανήλθε στα 146,8 εκατ. ευρώ, έναντι 127,3 εκατ. ευρώ το 2015 (+15%), ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,82 εκατ. ευρώ, γυρνώντας από ζημιές 1,95 εκατ. το 2015.

H νέα γραμμή παραγωγής στη Σίνδο και το επενδυτικό πρόγραμμα

Τον περασμένο Οκτώβριο, σε ειδική τελετή, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για επένδυση ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα έως το 2019.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις που υλοποίησε η επιχείρηση το 2017 στο εργοστάσιο της Σίνδου έφτασε στα 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά την περίοδο 2015-2018 υπολογίζονται συνολικές επενδύσεις ύψους 12,2 εκατ. ευρώ.

Η νέα μονάδα στην οποία παράγονται τα προϊόντα Μythos, Fix, Kaiser, Fix Dark έχει τη δυνατότητα παραγωγής 250 χιλ. εκατολίτρων ετησίως.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία απασχολεί πάνω από 450 υπαλλήλους ενώ είναι συνδεδεμένη με πάνω από 2.000 συνεργάτες και προμηθευτές.