Sunlight: Μέσα στο Σεπτέμβριο ξεκινά η παραγωγή στο εργοστάσιο

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, 19:34 - Τελευταία ενημέρωση: 13:14
-A +A
Sunlight: Μέσα στο Σεπτέμβριο ξεκινά η παραγωγή στο εργοστάσιο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ξεκινούν από μέρα σε μέρα και τμηματικά οι εργασίες παραγωγής στο εργοστάσιο μπαταριών της εταιρείας Συστήματα Sunlight ABEE στην περιοχή Όλβιο της Ξάνθης, με τους εργαζόμενους σταδιακά να αναλαμβάνουν τα πόστα τους.

Περίπου πέντε μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο εργοστάσιο, πλέον οι «γραμμές» θα μπουν σταδιακά σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ οι πληροφορίες του Liberal λένε ότι το «νέο» εργοστάσιο θα είναι ακόμη πιο εξελιγμένο, ακόμη πιο πλήρες και πιο σύγχρονο.

Οι καινούριες μηχανές και όλα τα συστήματα είναι ακόμη πιο εξελιγμένης τεχνολογίας, ενώ όλο το στήσιμο παραπέμπει σε μια απολύτως... high tech μονάδα, που όχι μόνο θα εξακολουθήσει να είναι κόσμημα για όλη την ακριτική περιοχή, αλλά θα έχει και μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, εντός Σεπτεμβρίου παίρνουν μπροστά κάποιες από τις γραμμές συναρμολόγησης για την σταδιακή τροφοδοσία των αγορών στις οποίες η Sunlight κατέχει σημαντικά μερίδια, ενώ εντός του πρώτου 6μήνου του 2019 η παραγωγική δυναμικότητα θα φτάσει στο 100%.

Σημειώνεται πως όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι απέχουν από την εργασία τους αλλά αμείβονται κανονικά. Θυμίζουμε ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς 2018 και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την κεντρική μονάδα παραγωγής.

H εταιρεία είναι ασφαλισμένη από consortium ασφαλιστικών εταιρειών με συνολική κάλυψη που υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ. Το σχήμα της ομάδας των ασφαλιστικών έχει ήδη προκαταβάλει 18 εκατ. ευρώ στη Sunligh, ενώ η διοίκηση είναι σε διαρκή συνεργασία με τους εκπροσώπους/πραγματογνώμονες, για την κατά το δυνατόν ταχύτερη και αμοιβαία επωφελή ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής αποζημίωσης.

Παράλληλα, η Sunlight έχει βρει συμπαραστάτες στο σύνολο των stakeholders (πελάτες, εργαζόμενοι, μέτοχοι, ομολογιούχοι, τράπεζες, προμηθευτές κτλ) και διατηρεί τις θέσεις εργασίας.

Στα 76 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το εξάμηνο του '18

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Συστήματα Sunlight κρίνονται... ανθεκτικά, αν συνυπολογιστεί ότι Μάιο και Ιούνιο (δηλαδή εντός του εξαμήνου) δεν υπήρξε παραγωγή. Παρ' ότι το πρώτο τετράμηνο υπήρξε άνοδος άνω του 20% σε όρους παραγωγής, πωλήσεων και οργανικής κερδοφορίας, το συνολικό αποτέλεσμα επλήγη από την πυρκαγιά στο τμήμα βιομηχανικών μπαταριών του εργοστασίου της Ξάνθης.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στα 76 εκατ. ευρώ έναντι 95,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα 89,6 εκατ. ευρώ από 109,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος καταναλωτικών μπαταριών πουλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, και κατά συνέπεια οι πωλήσεις αυτού δεν περιλαμβάνονται στις πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων κι αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο Ομίλου, διαμορφώθηκαν σε ζημιές 27,2 εκατ. ευρώ (-26,7 εκατ. ευρώ η εταιρεία), έναντι κερδών 13 εκατ. και 12,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2017. Αυτό ήταν απόρροια τόσο της απομείωσης στοιχείων του Ενεργητικού, όσο και της λειτουργικής αδράνειας των δύο τελευταίων μηνών του συγκεκριμένου εξαμήνου. Ωστόσο το προσαρμοσμένο EBITDA, εξαιρουμένης δηλαδή της ζημίας από την πυρκαγιά διαμορφώθηκε σε 6,8 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο της διοίκησης και το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας

Η Διοίκηση της εταιρείας εστιάζει με ταχύτατους ρυθμούς αποκατάσταση των ζημιών, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, διατηρεί στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας ως ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του προσωπικού της στην επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών.
Βάσει χρονοδιαγράμματος, εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η επαναλειτουργία του τμήματος παραγωγής μπαταριών υποβρυχίων και τον Οκτώβριο η επαναλειτουργία του τμήματος βιομηχανικών μπαταριών.

Ειδικότερα, η μονάδα των βιομηχανικών μπαταριών που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της Sunlight, αναμένεται να ξεκινήσει με το 30% της δυναμικότητας, που σταδιακά θα ανέλθει σε 50% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με προοπτική εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της Ξάνθης.

Βασ. Μπίλλης (CEO): Θα επανακτήσουμε την ηγετική μας θέση

Σε δήλωσή του, με αφορμή την ανακοίνωση της πορείας των εργασιών αποκατάστασης αλλά και αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Συστήματα Sunlight, Βασίλης Μπίλλης, επισήμανε:

«Με την αμέριστη στήριξη των ανθρώπων μας, των συνεργατών, των πελατών μας και των ομολογιούχων και παρά τις δυσκολίες της περιόδου που προηγήθηκε όλοι εμείς στη SUNLIGHT προσδοκούμε να ξαναχτίσουμε το εργοστάσιο, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές (best practices), που θα μας βοηθήσουν να επανακτήσουμε την ηγετική μας θέση και να διευρύνουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές της βιομηχανικής μπαταρίας. Κινούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το επόμενο χρονικό διάστημα η Εταιρία είναι αισιόδοξη σχετικά με τις ευκαιρίες που διαβλέπει στις αγορές που δραστηριοποιείται. Τα fundamentals των αγορών μπαταρίας κίνησης και εφεδρικής ισχύος, είναι υγιή, δεδομένου ότι η τάση σε πολλές ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου (ΕΕ, Β. Αμερική και Ανατολική Ασία) είναι η προώθηση των «καθαρών» πηγών ενέργειας και η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση αυτής.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και παρά τις δυσχέρειες της τρέχουσας περιόδου, η Εταιρεία συνεχίζει να έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και λύσεων (περιλαμβανομένων και μπαταριών λιθίου), που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης, και θα εξασφαλίσουν ότι η Sunlight θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πλέον καινοτόμους και αξιόπιστους προμηθευτές μπαταριών, παγκοσμίως.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα