Sunlight: Αρχές Σεπτέμβρη ξεκινά ξανά η παραγωγή μετά τη φωτιά

Sunlight: Αρχές Σεπτέμβρη ξεκινά ξανά η παραγωγή μετά τη φωτιά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τέσσερις μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο εργοστάσιο μπαταριών της εταιρείας Συστήματα Sunlight ABEE στην περιοχή Όλβιο της Ξάνθης και οι εργασίες παραγωγής επανεκκινούν από τις αρχές Σεπτέμβρη τμηματικά. Αυτό τονίζουν στελέχη του ομίλου Olympia Group στο Liberal, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης έχουν προχωρήσει σημαντικά, ενώ η επανεκκίνηση των τμημάτων παραγωγής, θα γίνει σταδιακά και κλιμακωτά.

Το Σεπτέμβριο θα γίνουν οι πρώτες συναρμολογήσεις μετά από ένα 4μηνο πλήρους αποχής από την παραγωγή, ενώ σταδιακά θα προστίθενται και άλλα τμήμα στην αλυσίδα παραγωγής. Σε πλήρη λειτουργία το εντελώς ανακαινισμένο εργοστάσιο της Sunlight θα τεθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Σημειώνεται πως όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι απέχουν από την εργασία τους αλλά αμείβονται κανονικά, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η διοίκηση συγκέντρωσε όλους τους εργαζόμενους της μονάδας, που ανέρχονται σε 740 και τους έκανε πλήρη ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης και το «χτίσιμο» του νέου εργοστασίου.

Μεταξύ άλλων η διοίκηση τόνισε στους εργαζομένους πως η αποκατάσταση των βλαβών στο εργοστάσιο γίνεται πάνω σε ακόμη πιο σύγχρονα δεδομένα, ενώ το «νέο» εργοστάσιο θα έχει ακόμη μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής, δεδομένου ότι θα είναι «χτισμένο» σε ακόμη πιο σύγχρονες γραμμές λειτουργίας.

Θυμίζουμε ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς 2018 και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την κεντρική μονάδα παραγωγής.

Τα ασφάλιστρα που θα λάβει ο όμιλος

Ο όμιλος προχώρησε τάχιστα στην εκτίμηση της κατάστασης και κατόπιν ξεκίνησε τις εργασίες αποκατάστασης. Σ'' ότι αφορά την ασφάλεια, μέχρι στιγμής η Συστήματα Sunlight ABEΕ έχει λάβει 4 εκατ. ευρώ ως πρώτη... δόση.

Η πρώτη εκτίμηση που είχε κάνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ευρώπη ασφαλιστική, Nικόλαος Μακρόπουλος που συμμετέχει στο συνδυαστικό συμβόλαιο ασφάλειας του εργοστασίου σε ποσοστό 20%, το ύψος της συνολικής ασφάλισης που ενδέχεται να λάβει η Sunlight ίσως φτάσει ακόμη και τα 75 εκατ. ευρώ!

Η Sunlight αποκτά τοπικό partner στην ιταλική θυγατρική της

Κατά τα λοιπά, χθες ανακοινώθηκε η πώληση του 10% της Sunlight Italy, πιο γνωστής ως Reliable Battery Solutions Srl, στον ιταλικό όμιλο BMG Srl, έναντι τιμήματος 500 χιλ. ευρώ. Έτσι, η Sunlight κατέχει πλέον 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω θυγατρικής, ενώ όπως η ίδια σημειώνει σε ανακοίνωσή της, τα αποτελέσματα και η καθαρή θέση σε ενοποιημένη βάση θα βελτιωθούν κατά 400 χιλ. ευρώ.

Ο λόγος που η διοίκηση της Sunlight αποφάσισε να βάλει έναν έμπειρο partner στην ιταλική θυγατρική της, είναι για να πετύχει καλύτερη διείσδυση τόσο στην ιταλική αγορά όσο και στο πιο γρήγορο «μοντάρισμα» στο χτίσιμο της μονάδας που φιλοδοξεί να γίνει hub για όλη τη Βόρεια Ευρώπη,

Η ιταλική εταιρεία BMG Srl είναι γνωστή εταιρεία κατασκευής μπαταριών για κλαρκ και περονοφόρα οχήματα στην Ιταλία, ενώ μέσω της συνεργασίας αυτής θα επιτευχθούν πολλαπλού τύπου συνέργειες, σε πολλά επίπεδα.

Θυμίζουμε ότι η Συστήματα Sunlight ίδρυσε την Reliable Battery Solutions Srl στην Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2017, με αντικείμενο τη συναρμολόγηση και εμπορία μπαταριών βιομηχανικού τύπου. Απώτερος στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας του ελληνικού ομίλου στις αγορές της Ευρώπης.

Η θυγατρική ιδρύθηκε στη Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βερόνα, με σκοπό μακροπρόθεσμα να γίνει ένα σημαντικό hub του Group, συνδέοντας τη Sunlight πιο εύκολα με τις αγορές κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, απ'' όπου προέρχονται τα 2/3 του κύκλου εργασιών του ελληνικού ομίλου.

Η ιταλική θυγατρική δεν έχει παραγωγικό τμήμα αλλά μόνο λειτουργεί ως κέντρο συναρμολόγησης, καθώς όλα τα εξαρτήματα συνεχίζουν να παράγονται στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να βελτιωθούν οι χρόνοι παράδοσης των παραγγελιών και γι'' αυτό το λόγο μέσω αυτής της θυγατρικής η Sunlight ήθελε να πλησιάσει περισσότερο τις κύριες αγορές που διανέμει τα προϊόντα της. Στην αγορά της Γερμανίας η Sunlight έχει μερίδιο αγοράς 20% στα περονοφόρα και στα κλαρκ, ενώ σημαντικά είναι τα μερίδια αγοράς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.