Sunday Times: Συμφωνία Μέι - ΕΕ για τελωνειακή ένωση μετά το Brexit

Sunday Times: Συμφωνία Μέι - ΕΕ για τελωνειακή ένωση μετά το Brexit

Σε «μυστική» συμφωνία της Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε τελωνειακή ένωση μετά το Brexit, αναφέρεται δημοσίευμα των Sunday Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αυτή η συμφωνία θα απέτρεπε τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, όπως και την de facto δημιουργία τελωνειακών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρουν οι Sunday Times, στη συμφωνία υπάρχει «ρήτρα εξόδου» προκειμένου να «καμφθεί» η ανησυχία των υποστηρικτών του Berexit ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να παραμείνει για πάντα παγιδευμένο σε μια τέτοια τελωνειακή ένωση.

Επιπλέον το δημοσίευμα αναφέρει πως το Λονδίνο βρίσκεται κοντά στο να εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία επί της μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας με την ΕΕ που θα αφήνει ανοιχτή την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου σαν αυτή μεταξύ ΕΕ-Καναδά.

Οι Sunday Times αναφέρουν ότι οι προετοιμασίες για την τελική συμφωνία με την ΕΕ είναι πολύ πιο προχωρημένες από όσο έχει αποκαλυφθεί, κάνοντας λόγο για οριστικοποίηση της συμφωνίας στις 15 ή στις 22 Νοεμβρίου, σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα των Sunday Times, χαρακτηρίζοντάς το «εικασία» και τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη.