Και τρίτο πρόσωπο για CEO της Τρ. Πειραιώς, μετά την παρέμβαση του SSM

Και τρίτο πρόσωπο για CEO της Τρ. Πειραιώς, μετά την παρέμβαση του SSM

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς μετά την επιστολή- παρέμβαση με την οποία ο SSM ζήτησε την αναστολή της εκλογής νέου CEO. Σε τεταμένο κλίμα και μετά από πολύωρες ζυμώσεις το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για την ερχόμενη Παρασκευή ενώ πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα συνεδριάσει αύριο για το θέμα.

Τα σημερινά γεγονότα, με την επιστολή-παρέμβαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, ενδέχεται να πιέσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προς την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την επιλογή ενός τρίτου προσώπου που θα μπορέσει να οδηγήσει Τρ. Πειραιώς στην καλύτερη δυνατή υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η επιστολή του SSM με την οποία ζήτησε την αναστολή της εκλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου έβαλε «φωτιά» στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και το σενάριο που ήθελε την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πρόσωπου ενός ζήτησε τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και παρά την απόσυρση του κ. Θωμόπουλου.

Πηγές με γνώση των ζυμώσεων αναφέρουν ότι οι επόμενες ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την άρση του διοικητικού αδιεξόδου και τονίζουν ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και των δύο αρχικών υποψηφίων με τον SSM που δυσκολεύουν την εκλογή τους.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας καλούνται να βρουν λύση στο αδιέξοδο και σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα εναλλακτικό σενάριο που μέχρι χθες δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες υλοποίησης.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο... χωρίς τέλος σίριαλ της επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Πειραιώς που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο. Η κίνηση του SSM θεωρείται καθοριστικής σημασίας από τη στιγμή που με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα το διοικητικό συμβούλιο της Τρ. Πειραιώς αναμενόταν να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου.

Κατά συνέπεια, η επιστολή του SSM κρίνεται ευνοϊκή για τον Αμερικανό επενδυτή John Paulson, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου. Την ίδια ώρα, ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Θωμόπουλος ενημέρωσε πως αποσύρεται από τη διαδικασία, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί σε ποιο βαθμό η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να ξεμπλοκάρει την εκλογή CEO. 

Σημειώνεται ότι η εκλογή του κ. Παπαδόπουλου δεν ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ενώ είχε λάβει την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πάλι μετά από εμπλοκή που προκάλεσε ο SSM, ενώ η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας συνεχίζει να λειτουργεί με μεταβατική διοίκηση από τον Ιανουάριο του 2016, όταν παραιτήθηκε ο κ. Θωμόπουλος.

Από τότε έχει ξεκινήσει μία επεισοδιακή διαδικασία με αναβολές και καθυστερήσεις, με τον John Paulson να έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανείς ικανός υποψήφιος, δείχνοντας τον κ. Θωμόπουλο ως τον δικό του «εκλεκτό» για τη θέση του CEO. 

Κ. Μαριόλης