Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ

Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από τις επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ, συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ λόγω των καθυστερήσεων που εμφανίζει η πορεία των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, στα πλαίσια της συμφωνίας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και υπό το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που τέθηκε η χώρα, η  δόση ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έως τον Δεκέμβριο.

Όπως ανέφερε ωστόσο μία πηγή στο πρακτορείο Reuters, «η Κομισιόν στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, θα αναφέρεται αρνητικά στις επιδόσεις της χώρας σε μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις».

Η ίδια πηγή είπε ότι «αυτό μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη πληρωμή των κερδών των ANFA και SMP κατά μερικούς μήνες», σημειώνοντας ότι παρατηρούνται επίσης καθυστερήσεις και σε άλλους τομείς όπως στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο καθυστέρησης των πληρωμών προς την Ελλάδα λόγω της αργής προόδου της στις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση να αποκομίσει κέρδη ύψους 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εντός του έτους, ωστόσο προς το παρόν έχει συγκεντρώσει μόλις 700 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το Reuters επισημαίνει ότι νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να υπερβεί το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές της πλεόνασμα, τονίζοντας όμως ότι την ανάγκη να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Γ. Χουλιαράκης: Αναμενόμενη η μη έγκριση της εκταμίευσης

Από την πλευρά του πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, υποστήριξε ότι η επιστροφή των κερδών «θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου».

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης», ενώ πρόσθεσε ότι «η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστροφή των κερδών