Platts: Τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά δείχνει η νέα μονάδα της Μυτιληναίος

Platts: Τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά δείχνει η νέα μονάδα της Μυτιληναίος

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σαν παράδειγμα για τις νέες τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού, χαρακτηρίζει δημοσίευμα του Platts κάνοντας ειδική μνεία στη επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που αφορά τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Μυτιληναίος.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ενώ η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τα στερεά καύσιμα επένδυση ασύμφορη, και το κόστος των ρύπων έχει εκτιναχθεί (14,35 ευρώ/ τόνος χθες, μια σειρά ευρωπαϊκών εταιρειών αναζητούν διέξοδο στις μονάδες συνδυασμένου κύκλου τελευταίας γενιάς, με καύσιμο το φυσικό αέριο (combined cycle gas turbine- CCGT).

Σε αυτή τη λογική, το Platts επικαλείται τα δύο πιο πρόσφατα projects, το ένα στη Βρετανία, και το άλλο στην Ελλάδα, δηλαδή τη προγραμματιζόμενη επένδυσης ύψους 650 MW της Μυτιληναίος στο Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Τονίζει ωστόσο ότι μένει ακόμη να φανεί κατά πόσο τα δύο αυτά projects αντιπροσωπεύουν την αρχή μιας ευρύτερης τάσης, καθώς, όπως αναφέρει και ο συντάκτης του κειμένου, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2018 δείχνουν ότι η ανάκαμψη των τιμών χονδρικής δεν βοηθά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων στον κλάδο.

Στην περίπτωση της Μυτιληναίος, γίνεται ειδική αναφορά στην άδεια που έχει καταθέσει η Μυτιληναίος στη ΡΑΕ για τη νέα μονάδα - που εφόσον δοθεί εγκαίρως, το νέο εργοστάσιο θα μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε τρία χρόνια - καθώς και στο υφιστάμενο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, τόσο σε θερμικές μονάδες, ισχύος 1,2 GW, όσο και σε ανανεώσιμες πηγές, 200 MW.

Επισημαίνεται επίσης ότι η νέα επένδυση θα χρησιμοποιεί αεριοστρόβιλο κατηγορίας “Η” της General Electric (GE), με θερμική απόδοση άνω του 63%, καθιστώντας τη μονάδα, τη πιο αποδοτική πανευρωπαϊκά στη κατηγορία συνδυασμένου κύκλου. Εχει ενδιαφέρον ότι ο τύπος τουρμπίνας “Η” της GE, που εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στη μονάδα της EDF στο Bouchain της Γαλλίας, αναγνωρίζεται επισήμως ως ο πιο αποδοτικός στον κόσμο με 62,22%.

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά και στις πηγές προμήθειας της Μυτιληναίος σε φυσικό αέριο. Και σημειώνεται ότι η εταιρεία ανανέωσε πρόσφατα ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο στο φυσικό αέριο με μεγάλο Ευρωπαίο προμηθευτή, δίχως να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες. Πάντως από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, η ρωσική Gazprom ξεκίνησε τις απευθείας πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Και μέσω του σταθμού του Σιδηροκάστρου η Μυτιληναίος παραλαμβάνει απευθείας αέριο από τη ρωσική εταιρεία για την κάλυψη μέρους των αναγκών του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο σύμβασης-προμήθειας που έχει υπογράψει μαζί της.

Τέτοιες κινήσεις δίνουν αναμφίβολα ένα πλεονέκτημα στην εταιρεία, πολλώ δε μάλλον σε μια εποχή όπου οι λιγνιτικές μονάδες, όπως αυτές της ΔΕΗ, γίνονται ολοένα και πιο ακριβές λόγω των CO2. Και όπως σημειώνει και το Platts, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν μονάδες με φυσικό αέριο έχουν ανακτήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικό μέρος του εδάφους έναντι των λιγνιτικών της ΔΕΗ, καθώς το φυσικό αέριο έχει φθηνότερο κόστος, και τα δικαιώματα ρύπων ολοένα και ακριβαίνουν. Το νέο εργοστάσιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέσα σε τρία χρόνια, εφόσον δοθούν οι άδειες.