Σε χαμηλό κρίσης το spread των ελληνικών ομολόγων

Σε χαμηλό κρίσης το spread των ελληνικών ομολόγων

Στο χαμηλότερο σημείο από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση βρέθηκε σήμερα το spread μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου καθώς συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση στην απόδοσή του, πέφτοντας στο 1,57% από το 1,61% που κυμαίνονταν χθες το απόγευμα. Ανάλογη πορεία ακολουθεί και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία έπεσε στο 0,929% από 0,951% χθες.

Σαν συνέπεια το spread μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού 10ετούς βρέθηκε στις 220 μονάδες βάσης, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό καθώς έλαβε χώρα σε μια ημέρα κατά την οποία η απόδοση των 10ετών ομολόγων των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης - με εξαίρεση την Ιταλία - ενισχύεται. 

Πριν από λίγο, πάντως, το 10ετες βρισκόταν στο 1,584% και το 5ετές στο 0,937%.




Την πορεία της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων επηρέασαν θετικά οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκαραντ ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, κατά την ακρόασή της  από την επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει της τοποθέτησής της στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αντικαταστάτρια του Μάριο Ντράγκι  υποστήριξε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ΑΕΠ στον οποίον εχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει να επανεξεταστεί με μεγάλη προσοχή. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε.Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».