Moody's: Αναβάθμισε την Αργεντινή κατά μία βαθμίδα σε Β3

Moody's: Αναβάθμισε την Αργεντινή κατά μία βαθμίδα σε Β3

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής από Caa1 σε Β3 προχώρησε η Moody''s, ενώ διατήρησε το outlook της σταθερό.

Το outlook διατηρήθηκε σταθερό, καθώς σύμφωνα με τη Moody''s, ισορροπούνται οι προσδοκίες του οίκου για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με θετικό momentum και τη σταθεροποίηση των επιπέδων αποθεματικού, ενώ υπάρχουν ακόμα μεγάλες μακροοικονομικές προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στη μείωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος και του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, οι βασικοί παράγοντες για την αναβάθμιση είναι:

Πρώτον, η προσδοκία του οίκου ότι η Αργεντινή ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πιστωτών, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να αρθούν τα δικαστικά ασφαλιστικά μέτρα αλλά και θα οδηγήσει τη χώρα στο να έχει και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η πιθανότητα ότι η Αργεντινή να προχωρήσει σε πληρωμές προς κατόχους αναδιαρθρωμένου χρέους αυξήθηκε σημαντικά με την απόφαση αμερικάνικου δικαστηρίου στις 13 Απριλίου υπέρ της Αργεντινής.

Δεύτερον, οι βελτιώσεις της οικονομικής πολιτικής μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Μ. Macri τον περασμένο Δεκέμβριο. Η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε άρση των capital controls και επέτρεψε στο αργεντίνικο νόμισμα να κυκλοφορεί με μεγαλύτερη ελευθερία, μείωσε τις επιδοτήσεις ενέργειας και μεταφορών και άρχισε να αντιμετωπίζει μακροχρόνιες μακροοικονομικές ανισορροπίες.

"Ράλι" για το πέσο 2,3% στα 14 δολ. μετά την ανακοίνωση του οίκου, σύμφωνα με τους FT. Η ενίσχυση οδηγεί το νόμισμα στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο, ενόψει και μιας μεγάλης πώλησης ομολόγου πιθανής αξίας έως και 15 δισ. δολαρίων την επόμενη εβδομάδα.