M. Σεντένο: Απαιτητική και δύσκολη η δέσμευση πλεονασμάτων για την Ελλάδα

M. Σεντένο: Απαιτητική και δύσκολη η δέσμευση πλεονασμάτων για την Ελλάδα

Σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών προέβη ο πρόεδρος του Eurogoup Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στο CNBC σημειώνοντας ότι η συμφωνία της 21ης Ιουνίου για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους καθιστά ελκυστικότερα τα ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Σεντένο υποστήριξε ότι με τη συμφωνία του Eurogroup οι δανειστές της Ελλάδας έδωσαν δεκαετή περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του δανείου και των τόκων του και το γεγονός αυτό καθιστά λιγότερο ριψοκίνδυνη την επένδυση στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο. Πρόσθεσε δε, ότι με την τυπική λήξη του προγράμματος στήριξης στις 20 Αυγούστου, το εν λόγω ομόλογο θα είναι ακόμα πιο καλή επενδυτική επιλογή.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα σημειώνει τα πλεονάσματα που της έχουν ζητηθεί και έχει η ίδια δεσμευθεί, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περίοδο που δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι το εγχείρημα είναι απαιτητικό και δύσκολο και πως η ανθεκτικότητα σε όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της χώρας.

Την ίδια ώρα όμως αναλυτές της Barclays υποστήριξαν στην έκθεσή τους ότι το χρέος είναι βιώσιμο αλλά τόνισε ότι η πορεία του μακροπρόθεσμα εξαρτάται σε μεγάλο σε μεγάλο βαθμό από τις συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες αλλά και «αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις».