Lamda για Ελληνικό: Οποιαδήποτε αλλοίωση στο master plan αποτελεί παραβίαση της σύμβασης

Lamda για Ελληνικό: Οποιαδήποτε αλλοίωση στο master plan αποτελεί παραβίαση της σύμβασης

Του Γιώργου Φιντικάκη

Νέο καμπανάκι ότι οι εβδομάδες που ακολουθούν είναι κρίσιμες για την επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, και ότι οποιαδήποτε ουσιαστική αλλοίωση του master plan θα αποτελέσει παραβίαση της σύμβασης, κρούει η Lamda Development.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμοσθεί πλήρως η νομιμότητα, το έχει πει άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θέλει την επένδυση, απλά χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική βούληση, και αποφασιστικότητα», επισήμανε σε χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική του συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Το τάιμινγκ της παρέμβασής του δεν είναι φυσικά τυχαίο. Τις δύο επόμενες εβδομάδες μπαίνει στην τελική ευθεία η προετοιμασία του Προεδρικού Διατάγματος με το master plan, προκειμένου μετά να πάει προς έγκριση στο ΣτΕ. Την Δευτέρα συνεδριάζει γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης με συμμετοχή γ.γραμματέων όλων των εμπλεκομένων υπουργείων (Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Τουρισμού, Ναυτιλίας, κ.ά). 

Το ζήτημα περιορισμού των υψών στους ουρανοξύστες που πρόκειται να ανεγερθούν στο πρώην αεροδρόμιο, παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι, παρ' ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Π.Πέρκα που έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή, καταβάλει προσπάθεια να μην υπάρξει αναφορά σε περιορισμούς.

Στο ζήτημα έκανε ειδική μνεία ο κ. Αθανασίου λέγοντας ότι το ΠΔ πρέπει να είναι απολύτως σαφές ως προς τα ύψη των κτιρίων, και προσθέτοντας ότι η εταιρεία επέλεξε να κατασκευάσει έξι ουρανοξύστες, παρ' ότι βάσει νόμου είχε το δικαίωμα να ανεγείρει απεριόριστο αριθμό. 

Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπ. Πολιτισμού για τα ύψη των ουρανοξυστών, ο επικεφαλής της Lamda Development ανέφερε ότι κάθε υψηλό κτίριο ισοδυναμεί με 15 εξαώροφες πολυκατοικίες. Τούτο σημαίνει ότι η κάλυψη καθ' ύψος, θα αφήσει πολύ περισσότερο ελεύθερο χώρο για την δημιουργία πρασίνου και απρόσκοπτης θέας. Επικαλέστηκε μάλιστα τα παραδείγματα ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων λέγοντας ότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι ταυτισμένη με τα ψηλά κτίρια- τοπόσημα, από τη Μαδρίτη ως το Μιλάνο, και από το Λονδίνο έως το Παρίσι.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Lamda που έκανε λόγο για συνεχείς ανατροπές εκ μέρους του Δημοσίου και έθετε ευθέως ζήτημα εμπιστοσύνης, ο κ. Αθανασίου είπε ότι η εταιρεία σήμανε συναγερμό, προκειμένου να κινηθούν όλοι συντονισμένα, ώστε να ξεκινήσει το έργο σωστά, καθώς έχουν περάσει τρία χρόνια από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και ελάχιστα έχουν συμβεί.

«Οποιαδήποτε ουσιαστική αλλοίωση του master plan θα αποτελεί παραβίαση της σύμβασης, γι' αυτό και προσπαθούμε να διορθώσουμε την όποια αλλοίωση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καθημερινή, και εποικοδομητική επαφή με τις αρχές, και πως αν ήθελε να φύγει από το έργο, θα το είχε ήδη κάνει από το Νοέμβριο του 2016, όπως προέβλεπε η σύμβαση.

Έκανε ειδική αναφορά στις αποφάσεις της υπ.Πολιτισμού Λ.Κονιόρδου για τα αρχαία, λέγοντας ότι η εταιρεία συμφώνησε με το ΥΠΠΟΑ σε ένα Μνημόνιο για την πορεία των ερευνών, δίχως να επηρεάζεται το έργο (σσ: μοντέλο μετρό), για να έρθει λίγους μήνες μετά το ίδιο το υπουργείο, και να το ακυρώσει, κηρύσσοντας το χώρο αρχαιολογικό.

«Φανταστείτε ότι κτίζετε ένα σπίτι, και για κάθε δωμάτιο που θέλετε να κτίσετε, να πρέπει να πάρετε νέα άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία. Σαν να λέμε ότι κάθε φορά που θέλουμε να ξεκινήσουμε το πάρκο, τους δρόμους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να πάρουμε ξεχωριστές άδειες από την αρχαιολογία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Επισήμανε ότι κάθε μέρα που περνάει, καθυστερεί η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης που θα φέρει 1 εκατ. τουρίστες υψηλού επιπέδου τον χρόνο, προσθέτοντας ότι με την έναρξη του έργου θα αυξηθούν θεαματικά οι αξίες των ακινήτων των όμορων δήμων. Και αυτό καθώς, όπως είπε, θα βρίσκονται δίπλα στο μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο διεθνώς, και δίπλα σε ένα από τα πιο σύγχρονα σε υποδομές και περιβαλλοντική ευαισθησία, έργα διεθνώς.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο, όχι αύριο, αλλά… χθες. Το Ελληνικό δεν είναι απλώς ένα project 7 δισ. ευρώ, είναι ένα εμβληματικό έργο, ένα όραμα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

«Δεν ξέρω αν πρέπει να μιλάμε για δυσαρέσκεια των επενδυτών ή για δυσαρέσκεια των χιλιάδων ανέργων που μας στέλνουν βιογραφικά κάθε μέρα. Μόνον τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν η σύμβαση ψηφίστηκε από τη Βουλή, πήραμε 1.500 βιογραφικά και αυτό μέσα σε δύο μέρες», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο επικεφαλής της Lamda.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την έναρξη της κατασκευής θα απασχοληθούν στο έργο 10.000 εργαζόμενοι και όσο αυτό θα αναπτύσσεται, δηλαδή σε περίπου μια πενταετία, σταδιακά θα φθάσουν τους 70.000.

Άλλωστε, όπως είπε, δεν είναι μόνον οι άνεργοι που επιθυμούν να προχωρήσει το έργο αλλά και δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πάνε σε άλλο επίπεδο, μεταξύ άλλων, λόγω και του 1 εκατ. τουριστών που εκτιμάται ότι θα φέρει η ανάπτυξη, επιπλέον των όσων επισκέπτονται σήμερα την Αθήνα.

Φωτογραφία intime news