J. Dijsselbloem: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για νέα οικονομική κρίση

J. Dijsselbloem: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για νέα οικονομική κρίση

Οι αναταραχές στις αγορές και η απότομη βουτιά των τραπεζικών μετοχών έχουν πυροδοτήσει την ανησυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurοgroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για μια νέα οικονομική κρίση, αναφέρει το CNBC.

«Υπάρχει μια ανησυχία για την αστάθεια των αγορών, ωστόσο, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι ήμασταν πριν μια δεκαετία. Τόσο οι κυβερνητικοί προϋπολογισμοί όσο και η πραγματική οικονομία έχουν βελτιωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης. Οι τράπεζές μας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ενώ η αναδιάρθρωσή τους συνεχίζεται βάσει των νέων κανόνων της Τραπεζικής Ένωσης που τέθηκαν σε ισχύ», τόνισε ο κ. Dijsselbloem.

Οι αγορές ταλαντεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στην ανησυχία για την απόδοση των παγκόσμιων τραπεζών εν μέσω χαμηλής ανάπτυξης και στην ανάγκη για περεταίρω ρυθμίσεις.

Ο κ. Dijsselbloem τόνισε πως οι ανησυχίες των επενδυτών προέρχονται από ευρύτερους φόβους και όχι αποκλειστικά από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

«Πιστεύω πως πολλές από τις ανησυχίες προέρχονται εκτός του τραπεζικού τομέα, εκτός της ευρωζώνης, αφορούν την παγκόσμια οικονομία και τις αναδυόμενες οικονομίες, τις τιμές του πετρελαίου και τις επιπτώσεις που έχουν στη πραγματική οικονομία. Ας μην αποκλίνουμε από τις προσπάθειες που κάνουμε για την ενίσχυση της ευρωζώνης», είπε.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, δήλωσε, επίσης, πως ο τραπεζικός τομέας είναι πιο ανθεκτικός απ' ότι ήταν και πλέον η πρόληψη των κρίσεων έχει γίνει πιο εύκολη.

«Η Τραπεζική Ένωση μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες», δήλωσε.

 Ο κ. Moscovici τόνισε πως τα stress tests απέδειξαν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλείς.