IΟΒΕ: Το 64% των επιχειρήσεων στη βιομηχανία δεν επενδύει λόγω οικονομικής πολιτικής

IΟΒΕ: Το 64% των επιχειρήσεων στη βιομηχανία δεν επενδύει λόγω οικονομικής πολιτικής

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την πολιτική στην οικονομία, την οποία ο Πρωθυπουργός θεωρεί ως το “ατού” του, χαρακτηρίζει σαν το μεγαλύτερο αντικίνητρο για επενδύσεις το 64% των επιχειρηματιών, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία.

Έρευνα που αποτελεί ένα ακόμη ηχηρό καμπανάκι για την ανάγκη άμεσης αλλαγής οικονομικής πολιτικής, και που σε συνδυασμό με την απάντηση του 57% των επιχειρηματιών για την αρνητική επίδραση της φορολογίας κερδών στις επενδύσεις, έρχεται στον απόηχο της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την υπερφορολόγηση του επιχειρείν. Έκθεση που δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη κορυφή της λίστας των χωρών με την υψηλότερη φορολογία στις επιχειρήσεις, λόγω της αύξησης των συντελεστών από 24% σε 29%.

Αν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στην έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνουν ανεβασμένη ψυχολογία, και πρόθεση να ενισχυθούν κατά 31,5% φέτος οι επενδυτικές τους δαπάνες - ενδεχομένως λόγω και των εκτιμήσεων ότι η προεκλογική περίοδος δεν θα είναι παρατεταμένη- εντούτοις οι ίδιοι παράγοντες που επηρέαζαν αρνητικά τη βιομηχανία το 2018, παραμένουν αμετάβλητοι και το 2019. Δηλαδή, έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις, απουσία κεφαλαίων και υψηλό κόστος πρόσβασης σε δανεισμό, λάθος μείγμα οικονομικής πολιτικής, υψηλή φορολογία κερδών.

Είναι όλες αυτές ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της επίσπευσης της προκήρυξης εκλογών, άποψη υπέρ της οποίας τάσσονται επιχειρήσεις, οικονομολόγοι και αναλυτές. “Η οικονομία δεν έχει τη πολυτέλεια μιας μακράς προεκλογικής περιόδου”, επεσήμανε προ ημερών σε συνέντευξή του στο liberal.gr, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, προειδοποιώντας ότι μια μακρά προεκλογική περίοδος με ανεύθυνες πολιτικές θα μας κοστίσει ακριβά).

Σχολιάζοντας τις αναταράξεις στην οικονομία από το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Βέττας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι “ένας πολύμηνος προεκλογικός κύκλος και μάλιστα ακραίας κομματικής αντιπαράθεσης, θα καθυστερήσει τη σταδιακή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές”, οι οποίες “βλέπουν μια χώρα δίχως πειστικό σχέδιο, και με μοναδική έγνοια να μοιράζει επιδόματα, παρά τη δεκαετή περιπέτεια”.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ για τις επενδύσεις στη βιομηχανία, έρχεται μερικά μόνο 24ωρα μετά τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που οδηγούν σε παρόμοια συμπεράσματα. Ο οργανισμός χαρακτήριζε ως μεγάλο «βαρίδι» για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τη φορολογία στην Ελλάδα, ενώ έκανε πρόβλεψη για επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας το προσεχές εννεάμηνο. Εξάλλου σύμφωνα με την Έκθεση Revenue Statistics 1965-2017, η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην δεκαετία 2007-2017, διπλάσια σχεδόν από την 2η κατά σειρά χώρα (Μεξικό). Οι φόροι ανέβαιναν αντί να μειώνονται και στη διετία 2016-2017, καθώς η Ελλάδα ήταν 7η κατά σειρά σε αυξήσεις φόρων στον κόσμο.

Τυχαία δεν είναι και τα προ ημερών στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2018, που δείχνουν ότι αυτός έπεσε έξω στους στόχους, λόγω της κόπωσης στα φορολογικά έσοδα, παρά το «ψαλίδι» σε επενδύσεις και επιστροφές φόρων. Αστοχίες που δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τους δανειστές της χώρας που καταφθάνουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου, και ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις, κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 3,16 δισ. έναντι στόχου 3,6 δισ., ενώ παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,392 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,911 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ακόμα και η συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών δεν βοήθησε στο να αναστραφεί η εικόνα του προϋπολογισμού στο 12μηνο του έτους.

ιοβε