HSBC: Οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις τράπεζες

HSBC: Οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις τράπεζες

Υπερβολική χαρακτηρίζει την αντίδραση των αγορών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, η HSBC, τονίζοντας ότι η κατάσταση των εγχώριων πιστωτικών ομίλων είναι χειρότερη από ότι αναμενόταν αλλά καλύτερη σε σύγκριση με τους φόβους των επενδυτών.

Σύμφωνα με την HSCB, οι επενδυτές δείχνουν να έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, όμως το σημαντικό είναι ότι ο Επόπτης (SSM) είναι διατεθειμένος να δώσει στις τράπεζες τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων με τρόπο που να μην επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαιά τους.

«Υπάρχουν διαρκή ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν την προ προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενώ στην ουσία δεν υπάρχει πιστωτική ανάπτυξη», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η αγορά επίσης ανησυχεί ότι θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με τρόπο δαπανηρό, που είτε θα μειώνει την κερδοφορία τους είτε θα «καίει» κεφάλαια.

Η HSBC εκτιμά ότι οι ανησυχίες για το NII είναι έως ένα βαθμό δικαιολογημένες, καθώς προβλέπει ότι θα μειωθεί κατά 13% φέτος και κατά 2% και 1% το 2019 και 2020 αντίστοιχα. Όμως ενώ οι πιέσεις στο NII δεν αποτελούν θετική εξέλιξη, η HSBC σημειώνει ότι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν προέρχεται από δυνάμεις που οδηγούν σε πτώση της λειτουργική κερδοφορία του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων. Αντιθέτως, είναι απόρροια της διαχείρισης του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC δεν κατανοεί την επανεμφάνιση των ανησυχιών σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Και αυτό γιατί οι νέοι στόχοι που θα συμφωνηθούν με τον SSM δεν ξεφεύγουν από τις εκτιμήσεις. Παρ'' όλα αυτά, οι αναλυτές της τράπεζες παραδέχονται ότι το νέο μείγμα αντιμετώπισης των NPEs είναι πιο κοστοβόρο, καθώς βασίζεται σε πωλήσεις, ρευστοποιήσεις κλπ και όχι σε αναδιαρθρώσεις.