H MLS «σπάει» το ταμπού των ομολογιών στο Χ.Α.

H MLS «σπάει» το ταμπού των ομολογιών στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια εταιρεία που με το «σπαθί» της έφτασε να ανταγωνίζεται παγκόσμια μεγαθήρια στο χώρο της τεχνολογίας, εξάγοντας μάλιστα τεχνολογία μέσω των γνωστών πλοηγών, η MLS (Making Life Simple) «σπάει» το... ταμπού της ανομβρίας στο Χ.Α., ανοίγοντας την αγορά της διαπραγμάτευσης ομολογιών. Μια αγορά που δυνητικά υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά με διαφορετικής υφής ομόλογα και εκδόσεις άλλων προϋποθέσεων.

Χθες λοιπόν, έκανε πρεμιέρα στη διαπραγμάτευση της Εναλλακτικής Αγοράς το εταιρικό ομόλογο της MLS. To εν λόγω προϊόν εγκαινίασε την Κατηγορία Σταθερού Εισοδήματος της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. Και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια εναλλακτική αλλά ουσιαστική «γραμμή» χρηματοδότησης. Στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονται – υπό άλλη μορφή και όχι στην Εναλλακτική Αγορά - άλλα τρία εταιρικά ομόλογα, δύο της MIG και ένα του Νηρέα. 

Πληροφορίες λένε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει νέα εισαγωγή εταιρικού ομολόγου στο Χ.Α. αυτή τη φορά από τη θυγατρική του ομίλου Fourlis τη House Market A.E. που διαχειρίζεται τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια. Θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ και θα διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Η House Market έχει ήδη υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και στη διοίκηση του Χ.Α. όλα τα δικαιολογητικά, με την εισαγωγή να πηγαίνει το Σεπτέμβριο πλέον.

Έκδοση παρόμοια με της MLS φέρεται να δρομολογεί και η εταιρεία Κρητών Άρτος, όμως, παρ'' ότι έχουν υπάρξει οι εγκρίσεις από τη γενική συνέλευση, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια νεότερη εξέλιξη.

Η γενική συνέλευση της κρητικής εταιρείας ενέκρινε την έκδοση εταιρικού ομολόγου, τετραετούς διάρκειας ύψους έως και δύο εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εταιρικό ομόλογο που θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση (σε λιγότερους από εκατό επενδυτές) και θα διαπραγματεύεται μέσω της Εναλλακτικής Αγοράς.

Αν και διεθνώς η διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων έχει χαμηλή εμπορευσιμότητα, κάτι που αναμένεται και στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα σημαντικό «παράθυρο» κεφαλαιακής ενίσχυσης για τις εταιρείες, σε μια συγκυρία μακροχρόνιας αδυναμίας επαρκούς τραπεζικής χρηματοδότησης. Και φυσικά, το θετικό είναι ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακόμη και μη εισηγμένες επιχειρήσεις.

Στόχος είναι αφενός να «ξυπνήσει» αυτή η αγορά και να δώσει τόσο στις εταιρείες νέα κεφάλαια όσο και στους επενδυτές κάποια εναλλακτική μορφή «κατάθεσης» χρημάτων με εγγυημένες αποδόσεις. Επίσης, σ'' αυτά τα προϊόντα στρέφονται μικρομεσαίες εταιρείες που λόγω μεγέθους, δεν μπορούν να στραφούν σε διεθνείς αγορές. Φυσικά, όπως τονίζουν στο Liberal στελέχη του Χ.Α. θα ήταν ευχής έργο κάποιες ελληνικές εταιρείες που δανείζονται από το εξωτερικό να «επιστρέψουν» στα χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας μας.

Υπάρχουν 22 ομόλογα εξωτερικού

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 τα περισσότερα διεθνή εταιρικά ομόλογα ελληνικών εταιρειών, είχαν θετική απόδοση. Από το σύνολο των 22 ομολόγων που απαρτίζουν τη σύνθεση του δείκτη «ελληνικών εταιρικών ομολόγων», τα 14 είχαν θετικές αποδόσεις το 2015. Την καλύτερη επίδοση είχαν τα εταιρικά ομόλογα της Frigoglass (ετήσια επίδοση +37,3%), Intralot (+5,6%), Motor Oil 4,2%, Τιτάνα 3,1% κ.λπ. Όλες οι εταιρείες που έχουν συνάψει διεθνή εταιρικά ομόλογα χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, διεθνοποίηση και καλά θεμελιώδη, ενώ έχουν μειωμένη εξάρτηση από την ελληνική αγορά.

Σ. Λαζαρίδης: Παγκοσμίως καταξιωμένο εργαλείο χρηματοδότησης

Μιλώντας χθες στην εκδήλωση με αφορμή την εισαγωγή του ομολόγου της MLS ο πρόεδρος του Χ.Α. επισήμανε ότι «στο ευρωπαϊκό περιβάλλον αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ρόλου της Κεφαλαιαγοράς στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η εισαγωγή του εταιρικού ομολόγου της MLS μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μια αποτελεσματική αγορά εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκοσμίως καταξιωμένο εργαλείο χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που ξέρουν να σέβονται και να αξιοποιούν την επενδυτική κοινότητα με συνέχεια. Για τους επενδυτές είναι ένα νέο επενδυτικό προϊόν που έχει προκλήσεις αλλά και σημαντική περιπλοκότητα στις τεχνικές αποτίμησης και αξιολόγησης του επενδυτικού ρίσκου».

Βαγ. Χαρατσής (Beta AXE): Πικρία για τους Έλληνες θεσμικούς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατζής, που ήταν και ο σύμβουλος έκδοσης του ομολόγου, στάθηκε στην αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το σύστημα. Επισήμανε ότι «παρ'' ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί, εντούτοις δεν υπάρχει αύξηση στις χορηγήσεις. Αυτό μάλιστα γίνεται πανευρωπαϊκά» τόνισε και συνέχισε:

«Η νέα ομολογιακή αγορά που απευθύνεται κυρίως σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην παροχή ρευστότητας σε μία φάση που το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να τις υποστηρίξει στον βαθμό που θα ήταν επιθυμητό. Παράλληλα αποτελεί μία ελκυστική εναλλακτική μορφή επενδύσεων για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε τίτλους σταθερής απόδοσης. Η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στον τομέα των ομολογιακών εκδόσεων με τις υφιστάμενες ομολογιακές εκδόσεις να αποτελούν μόλις το 3,5% του ΑΕΠ έναντι περίπου 43,5% που αποτελεί τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Παράλληλα, ο κ. Χαρατσής έκανε ένα κάλεσμα στην αγορά να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, ενώ εξέφρασε και την πικρία του, τονίζοντας ότι «σ'' αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή των Ελλήνων θεσμικών ήταν από επιφυλακτική έως αδιάφορη».

Γιαν. Καματάκης: Η αγορά ομολόγων μπορεί να φέρει ανάπτυξη

Ο ιδρυτής, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της MLS Πληροφορική Ιωάννης Καματάκης, επισήμανε ότι «με αυτή την εισαγωγή έγινε η αρχή. Ίσως είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελληνική οικονομία. Αναμφίβολα η ανάπτυξη της αγοράς εταιρικών Ομολόγων στην Ελλάδα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ισχυροποιηθούν, θα επεκταθούν, θα δημιουργήσουν πλούτο, θα κάνουν προσλήψεις, θα ανοίξουν δουλειές. Συγχρόνως θα ωφεληθούν και οι ιδιώτες (και αυτό συμβαίνει κατά κόρον στις ΗΠΑ και στην ανεπτυγμένη Ευρώπη) καθώς θα δημιουργηθεί πρόσθετο εισόδημα το οποίο με τη σειρά του θα ενισχύσει την κατανάλωση.

Ακόμη, όλος ο κύκλος των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα (Ελληνικές Τράπεζες, Private Banking, Χρηματιστηριακές Εταιρείες, Ασφαλιστικές, Ταμεία και Οργανισμοί, Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Wealth Management κ.λπ.) θα ωφεληθούν ποικιλοτρόπως. Τέλος, χρήματα Ελλήνων που γνωρίζουν και επενδύουν σε ομόλογα δε θα φεύγουν στο εξωτερικό σε ομόλογα ξένων εταιρειών, αλλά θα μένουν και θα δημιουργούν πλούτο στην Ελλάδα».

Πως η MLS θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το ομολογιακό

Σύμφωνα με τον κ. Καματάκη «η MLS διανύει ίσως την καλύτερη χρονιά της 26ετούς ιστορίας της και αναμένει νέα ιστορικά υψηλά πωλήσεων και καθαρών κερδών. Τα κεφάλαια που αντλούνται από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της εταιρείας στην απαιτητική αγορά των Smartphones (στην οποία η εταιρεία ανεβάζει σταθερά τις πωλήσεις της), όσο και στην αγορά των Tablets όπου το 2015 έκλεισε βρίσκοντας την MLS στην 1η θέση της ελληνικής αγοράς (πάνω από Samsung και Apple) τόσο σε τζίρο όσο και σε τεμάχια!

Επιπλέον, μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων όπως για παράδειγμα το MLS Magic™ (που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες) και είναι η πρώτη συσκευή που είναι συγχρόνως Windows Laptop και Android Tablet. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των τεχνολογιών αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης (MAIC) τόσο στα Ελληνικά όσο και σε άλλη/ες γλώσσες. Επίσης, η MLS ετοιμάζει με μεθοδικότητα την είσοδό της καταρχήν σε μία Ευρωπαϊκή αγορά το 2017», τόνισε ο κ. Καματάκης.

Λεπτομέρειες της έκδοσης

Χθες λοιπόν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολογιών της MLS στην τιμή των 10.000 ευρώ έκαστη! Όπως γίνεται φανερό, δεν... ενδείκνυται για αγοραπωλησίες μεταξύ... μικροεπενδυτών, ούτε για συχνές πράξεις. Περισσότερο «διαχείριση» ανάμεσα στους 150 επενδυτές που έχουν κάνει την ιδιωτική τοποθέτηση θα γίνεται. Το ομολογιακό είναι ονομαστικής αξίας 4 εκατ. ευρώ, διάρκειας 4+1 έτη και με ετήσιο επιτόκιο 5,3%. H πληρωμή του κουπονιού θα γίνεται κάθε τρίμηνο. Το εν λόγω ομόλογο είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης Investment Grade (ΙCAP).

Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά Εταιρικά Ομόλογα δέχονται και χρήματα δεσμευμένα στην Ελλάδα λόγω των capital controls (Old Money). Ομολογιούχος μπορεί να γίνει οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο (αρκεί να έχει ή να αποκτήσει λογαριασμό ΣΑΤ στο Χ.Α.) και το minimum ποσό συμμετοχής είναι 10.000 ευρώ. Στη λήξη της διάρκειας, το αρχικό κεφάλαιο επιστρέφεται στον Ομολογιούχο. Σύμβουλος έκδοσης του Ομολόγου της MLS ήταν Beta Χρηματιστηριακή, ενώ την έκδοση κάλυψαν ως επί το πλείστον εταιρείες Wealth Management όπως η Wealth Financial Services, η Euroxx ΑΧΕ, η 3Κ Investments, Θεσμικοί Επενδυτές και Ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί ιδιώτες.