G. Pyatt: Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ

G. Pyatt: Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ

Στην εκτίμηση πως σύντομα θα ξεκινήσουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα προχώρησε ο Geoffrey Pyatt, ενώ περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και παρουσίασε δύο σημαντικά πρότζεκτ: στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στα ναυπηγεία της Σύρου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» που πραγματοποιήθηκε στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty», η αμερικάνικη ΟΝΕΧ «ανυπομονεί να φέρει την τεχνογνωσία της στο ναυπηγείο της Σύρου» και είναι ικανοποιημένος που οι διαπραγματεύσεις προχωρούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Geoffrey Pyatt «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ», ενώ όπως δήλωσε «θέλουμε να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή».

Συμπλήρωσε πως το λιμάνι ήδη χρησιμοποιείται από τα αμερικάνικα ελικόπτερα Blackhawk αλλά και για φορτία που προέρχονται από τη Ρουμανία κι έχουν προορισμό τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων της ναυτιλιακής υποδομής της, και πρόκειται για μια «διαδικασία που είναι απαραίτητο να γίνεται με τρόπο ανοιχτό, διαφανή και βασισμένο στις αρχές του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού».

«Το είδαμε ήδη με την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, όπου αυτοί που ανέλαβαν το έργο είναι γνωστοί επιχειρηματίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν σαφές από πού προέρχεται η χρηματοδότησή τους και ποιοι ήταν οι μέτοχοί τους», σημείωσε.

Τόνισε πως «ένα σύστημα επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων βασισμένο στη διαφάνεια και το κράτος δικαίου θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό και θα δημιουργήσει μια δυναμική που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είμαι βέβαιος ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει να δεσμεύεται για την οικοδόμηση ενός τέτοιου περιβάλλοντος, οι αμερικανοί επενδυτές θα τη δουν με «άλλο μάτι».