Ραγδαίες εξελίξεις στη Folli Follie - Δόθηκε το πόρισμα της Alvarez & Marshal, που «καίει» τη διοίκηση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς πλέον «τρέχουν» οι εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie, καθώς χθες κατατέθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου του ομίλου το πόρισμα της εταιρείας Alvarez & Marshal, που είχε αναλάβει το «σκανάρισμα» και την αποκάλυψη της (οικονομικής και επιχειρηματικής) αλήθειας από τις δραστηριότητες στην Ασία, «καίγοντας» τη διοίκηση...

Το πόρισμα, όχι μόνο «καίει» τη διοίκηση της Folli Follie, αλλά οδήγησε σε παραιτήσεις που πλέον έχουν λάβει μορφή ντόμινο.

Παρ' ότι δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή ευρήματα του πορίσματος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όχι μόνο δεν είναι καλά για τον ελληνικό όμιλο, αλλά συνηγορούν προς τους χειρότερους φόβους, ήτοι δικαιώνουν την εδώ και πεντάμηνο ετυμηγορία του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM), ότι η Ασία είναι… πολύ μικρότερη για τον όμιλο απ' ότι παρουσιάζονταν έως… τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό – επιχειρηματικό και οικονομικό – εκτόπισμα του FF Group στην Ασία είναι όχι μόνο μικρότερο απ' ότι παρουσιάζονταν, αλλά είναι λιγότερο από το 1/3 ή και το 1/4 των… επίσημων στοιχείων που καταγράφονταν στον ισολογισμό 2017 της FFG Sourcing Limited.

Πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί κάνουν λόγο για ταμειακό έλλειμμα περί τα 200 έως 250 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό έλλειμμα – σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία - φαίνεται να υπάρχει και στη μητρική, που εδρεύει στην Ελλάδα!

Μέσα σ' αυτό το κλίμα έγινε το χθεσινό – μαραθώνιο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στον ελληνικό όμιλο που κράτησε πολλές ώρες. Σ' αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του FF Group Παναγιώτης Αλεξάκης ζήτησε τις παραιτήσεις του ιδρυτή και προέδρου κ. Δ. Κουτσολιούτσου και της αντιπροέδρου του ομίλου κ. Αικατερίνης Κουτσολιούτσου από τις αντίστοιχες θέσεις με εκτελεστική αρμοδιότητα.

Πρόκειται για τέλος εποχής, οπότε οι εξελίξεις με το διορισμό πιθανότατα προσωρινής νέας διοίκησης θα τρέξουν, όπως θα τρέξουν και όλες οι άλλες διαδικασίες.

Στα χέρια της Ernst & Young το πόρισμα

Πλέον, η έκθεση της Alvarez & Marshal θα παραδοθεί για αξιοποίηση στην Ernst & Young που έχει αναλάβει τον επανάλεγχο των οικονομικών στοιχείων της μητρικής και τη σύνταξη ενοποιημένου ισολογισμού. Αν και υπάρχουν πληροφορίες στην αγορά ότι και η ΕΥ έχει υποβάλει την παραίτησή της από το εν λόγω εγχείρημα…

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για να λάμψει – κατά το δυνατόν – η… αλήθεια στα οικονομικά, καθώς η ΕΥ θα συνάψει το νέο ισολογισμό, όπου θα φανούν τα όποια ταμιακά διαθέσιμα, οι πραγματικοί τζίροι σε Ελλάδα και Ασία, τα πραγματικά κέρδη, αν υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα.

Η παραίτηση του οίκου Rothschild

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, πιθανότατα να βρίσκει… ερμηνεία η χθεσινή παραίτηση του οίκου Rothschild που ήταν σύμβουλος αναδιάρθρωσης, αλλά και των νομικών γραφείων που συνέδραμαν στον όμιλο.

Χθες έγινε γνωστό, μέσα από διαρροές και όχι επίσημες ανακοινώσεις, πως ο παγκοσμίου κύρους χρηματοοικονομικός οίκος Rothschild – που διενεργούσε επαφές διεθνώς για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή – παραιτήθηκε, ύστερα από τρεις μήνες συνεργασίας.

Παράλληλα, παραιτήθηκαν το νομικό γραφείο Μπερνίτσα και η δικηγορική εταιρία «Allen & Overy» που επικουρούσαν νομικά το εγχείρημα!

Σε ό,τι αφορά τους λόγους της αποχώρησης του οίκου Rothschild, όπως φαίνεται, τα τεράστια… κενά, οι δαιδαλώδεις «διαδρομές», αλλά και η εν γένει αναξιοπιστία όλων των έως τώρα στοιχείων και δεδομένων, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ουσιαστικής αναδιάρθρωσης – σε πραγματική βάση – και κατ' επέκταση κάθε ρεαλιστική κίνηση ανεύρεσης επενδυτών.