Folli Follie: Πτώχευση αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές

Folli Follie: Πτώχευση αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την εξαιρετικά δεινή θέση και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει επιβεβαιώνει η διοίκηση της Folli Follie, που σε ανακοίνωση – στην αγγλική γλώσσα – που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας την Παρασκευή το απόγευμα, σημειώνει ευθαρσώς ότι θα υποβάλει αίτημα χρεοκοπίας αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους ομολογιούχους!

Η ανακοίνωση είναι με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων και περιέχει στοιχεία για τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του ομίλου.

Αφού παρέχει μια σειρά ζητημάτων και στοιχείων αναφορικά με τις κυριότερες ερωτήσεις που έθεσαν οι ομολογιούχοι – πιστωτές στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης, η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που οι πιστωτές απορρίψουν την πρόταση, τότε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αναγκαστεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης!

Πρόκειται για την πρώτη φορά που υπάρχει τόσο ευθεία παραδοχή από την πλευρά της εταιρείας για τον άμεσο κίνδυνο πτώχευσης, ενώ φυσικά αυτή η παραδοχή, λειτουργεί και ως μοχλός πίεσης προς τους ομολογιούχους – πιστωτές! Και τούτο διότι, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, στην περίπτωση πτώχευσης, θα έχουν να λαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό αποζημίωσης (κάτω των 10 σέντς στο ευρώ).

Στο δημοσίευμα της Folli Follie περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία του σχεδίου της αναδιάρθρωσης και του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων, καθώς επίσης απαντήσεις σε κύρια ερωτήματα των πιστωτών αναφορικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, τον σκοπό, τους όρους, τα ανταλλάγματα και πολλά άλλα.

Παράλληλα, γνωστοποιείται πως η αποτίμηση της AssetCo (η εταιρεία που θα μεταφερθούν ακίνητα και ενεργητικό της Folli Follie και θα ανήκει στους πιστωτές) υπολογίζεται περίπου στα 96,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πλην 6,5 εκατ. ευρώ που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, οδηγώντας σε μια τελική αξία περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Η αίτηση για το Σχέδιο Εξυγίανσης πρέπει να περιλαμβάνει την υπογεγραμμένη συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών, ήτοι ποσοστό 60%, απόδειξη βιωσιμότητας της νέας εταιρικής δομής και απόδειξη ότι οι υπάρχοντες δανειστές του ομίλου δεν θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.

Τονίζεται επίσης ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας, η ανάκτηση για τους πιστωτές θα ανέλθει στο 10%, λόγω του εξαιρετικά αρνητικού αντίκτυπου που θα έχει η αποτίμηση στοιχείων ενεργητικού και όλων των άλλων δυσμενών επιπτώσεων.