FF: Πέντε μήνες «κρυφτούλι», μεγάλες οι ευθύνες της Ε.Κ.

FF: Πέντε μήνες «κρυφτούλι», μεγάλες οι ευθύνες της Ε.Κ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πέντε ολόκληροι μήνες! Τόσοι χρειάστηκε να περάσουν από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie πριν ο οικονομικός Εισαγγελέας φτάσει στο σημείο να διατάξει – χθες - την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Μια κίνηση σωστή σε λάθος χρόνο που έρχεται να προστεθεί ως ένας ακόμη κρίκος στην μακρά αλυσίδα των καθυστερημένων ενεργειών που από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίζουν την πολύμηνη εξέλιξη της υπόθεσης, παρότι αυτή μέρα με την μέρα αποδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά σκάνδαλα στην Ιστορία.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν για αυτό το γαϊτανάκι της βραδυπορίας είναι ευλόγως αιχμηρά. Προ ημερών η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε πως κάτω από το μάτι των αρμόδιων αρχών ακίνητα μεγάλης αξίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου προσημειώνονταν από «φίλη» εταιρεία με έδρα την Ελβετία έναντι δανείου 36,45 εκατ. ευρώ προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

Χθες, πέντε μήνες από το ξέσπασμα του σκανδάλου, διατάχθηκε η δέσμευση λογαριασμών χωρίς κανείς να γνωρίζει αν στο μεσοδιάστημα κινήθηκαν κεφάλαια. Την ίδια ημέρα επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπό τον Χαράλαμπο Γκότση που από την πρώτη στιγμή έχει επιδείξει μειωμένα αντανακλαστικά στην διαχείριση της υπόθεσης, «κατήγγειλε» δημόσια την εταιρεία ότι αρνείται τον έλεγχο καθώς «συνεχίζει να μην συμμορφώνεται», ενώ η ίδια η εταιρεία γνωστοποιούσε την νέα αναβολή στη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση στην οποία οι αρμόδιες Αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο. Είτε γιατί υποτίμησαν συνειδητά τις διαστάσεις του σκανδάλου, είτε γιατί – λόγω ανικανότητας – το άφησαν να εξελιχθεί και να καταστρέψει κεφάλαια επενδυτών και το κύρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήρθε με καθυστέρηση 15 ημερών, οι διαδικασίες ελέγχου της υπόθεσης έκτοτε ήταν εξαιρετικά αργές και πολύ κατώτερες των περιστάσεων, η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της υπόθεσης ήρθε πολύ αργότερα, ενώ το πρόστιμο των 4,02 εκατ. ευρώ για μια υπόθεση όπου λείπουν κάποιες εκατοντάδες εκατ. ευρώ, θεωρήθηκε «αστείο» από την αγορά!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο θεσμικά διορισμένος επόπτης ελέγχου της διαφάνειας, της νομιμότητας, της τήρησης των κανόνων και της προστασίας των επενδυτών από διαδικασίες κατάχρησης και απάτης, ζυγίστηκε και βρέθηκε ελλιπής (ειδικά) στην περίπτωση της Folli Follie.

Αμηχανία, ολιγωρία, διστακτικότητα, «φοβικά» σύνδρομα αλλά και πραγματική αδυναμία εκτίμησης του μεγέθους του σκανδάλου, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν – δυστυχώς – την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην... πολιτεία της από τότε που «έσκασε» η υπόθεση. Εύλογα, για αρκετούς δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η πρώτη σοβαρή καταγγελία που είχε γίνει προς την εποπτική αρχή προ 3ετίας για αυτή την υπόθεση, μπήκε στο συρτάρι και παρέμεινε εκεί.

Αυτό το 5μηνο - και ενώ σταδιακά βγαίνουν στην επιφάνεια σημεία και τέρατα για τα πεπραγμένα της διοίκησης Κουτσολιούτσου - κύλησε εν μέσω τακτικών... κατενάτσιο από την εταιρεία, που έπαιζε διαρκώς κρυφτούλι με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κερδίζοντας χρόνο αλλά και προσπαθώντας να τακτοποιήσει... εκκρεμότητες.

Με ένα ισχυρό νομικό επιτελείο η διοίκηση της Folli Follie κάνοντας χρήση κάθε δικαστικής και άλλης οδού, κέρδισε χρόνο, εξασφαλίζοντας δύο αποφάσεις προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, ενώ υπήρξαν και τακτοποιήσεις στα ακίνητα της οικογένειας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε και έχει το νομικό οπλοστάσιο να κινηθεί πολύ δραστικά και δυναμικά και να υποχρεώσει την εταιρεία να βαδίσει στις «ράγες» που η εποπτική αρχή θα οριοθετούσε. Αντιθέτως, η αίσθηση της αγοράς είναι ότι η Ε.Κ. είναι ουραγός στις εξελίξεις, η υπόθεση την ξεπέρασε και ουδέποτε μπόρεσε να καλύψει το αρχικό χαμένο έδαφος, που μεταφράζεται σε χαμένο κύρος.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έστω και τώρα, θα πρέπει να βγει και να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης αλλά και το πως εξελίσσονται τώρα όλες οι διαδικασίες και να μην παίζει «κρυφτούλι» μέσω ανακοινώσεων με την εταιρεία. Πλήρης ενημέρωση για κάθε παράμετρο και εξέλιξη, είναι το έλασσον που μπορεί να κάνει η εποπτική αρχή, έστω και τώρα.

Γιατί, το «παιχνίδι» ανακοινώσεων, δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη Folli Follie που εφαρμόζει τακτικές καθυστέρησης, ενώ οι κανόνες – μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου – θα πρέπει να μπαίνουν από την αρχή που έχει θεσμικά την εξουσία να προστατεύει την αγορά από απάτη και κατάχρηση...

Αυτονόητη εξέλιξη η δέσμευση των λογαριασμών

Αυτονόητη και άκρως απαραίτητη ενέργεια είναι η δέσμευση των λογαριασμών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του δ.σ. του ομίλου Folli Follie. Μετά από πέντε ολόκληρους μήνες, πάρθηκε μια δραστική απόφαση που ίσως έχει κάποια αποτελέσματα εφόσον ως μέτρο πίεσης συμβάλει ώστε να «ανοίξουν στόματα» και να έρθουν νεότερες πληροφορίες σε γνώση των Αρχών.

Tο συμβούλιο αποφάσισε να κάνει δεκτή σχετική εισήγηση του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος και προΐσταται των ενεργειών στην υπόθεση της FFG, ενώ η εντολή ήδη έφτασε σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τράπεζες και χρηματιστηριακές.

Η δέσμευση αφορά τους Δημήτρη Κουτσολιούτσο, του Γεωργίου, πρόεδρο του δ.σ., Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου διευθύνοντα σύμβουλο και μέλος του δ.σ., Αικατερίνη Κουτσολιούτσου του Κορνηλίου, αντιπρόεδρο του δ.σ., Εμμανουήλ Ζαχαρίου του Νικολάου, μέλος του δ.σ., Ειρήνη Νιώτη του Γεωργίου, μέλος του δ.σ., Φραγκίσκο Γρατσώνη, του Αριστείδη Οικονομικό Διευθυντή του ομίλου, Γεώργιο Αλαβάνο του Δημητρίου διευθυντή λογιστηρίου και Ζαχαρία Μαντζαβίνο του Σπυρίδωνα επίσης μέλος του δ.σ. της Folli Follie.