FT: Οι προτάσεις Πέντε Αστέρων-Λέγκας μπορούν να τινάξουν στον αέρα την Ευρωζώνη

FT: Οι προτάσεις Πέντε Αστέρων-Λέγκας μπορούν να τινάξουν στον αέρα την Ευρωζώνη

Εφόσον εφαρμοστούν στην Ιταλία οι προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, θα τινάξουν στον αέρα την ευρωζώνη, προειδοποιούν σε άρθρο τους οι Financial Times. 

Ειδικότερα, αναφορικά με το σχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας που διέρρευσε χθες, η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι εφόσον σχηματιστεί η κυβέρνηση μεταξύ των δύο αντισυστημικών κομμάτων θα αντιμετωπίσει σίγουρα έντονη πίεση να μην εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεών τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «όπως συνέβη το 2015 με το ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».

Σε ένα άλλο ενδεχόμενο, ίσως ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, κάνει χρήση σπάνιων συνταγματικών εξουσιών προκειμένου να μην επιτρέψει καν στον υποψήφιο συνασπισμό να αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα εξασφαλίσει πως Λέγκα και Πέντε Αστέρια δεν θα επικρατήσουν σε νέα εκλογική αναμέτρηση. 

«Θα μπορούσε βέβαια ο Ιταλός Πρόεδρος να ανακοινώσει ότι ο συνασπισμός δεν "δουλεύει", να ορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών και να προκηρύξει εκλογές. Αυτά όμως είναι χίμαιρες –μια κυβέρνηση τεχνοκρατών μόνο θα ενδυνάμωνε τους λαϊκιστές. Ωστόσο, οι ενδείξεις είναι ότι μάλλον αυτή η κυβέρνηση θα αποτύχει και θα προσπαθεί να εξασφαλίζει στήριξη κινητοποιώντας τους ψηφοφόρους κατά των Βρυξελλών, κατά του Tραμπ και υπέρ του Πούτιν. Κι αυτό είναι συνταγή για ευρωπαϊκή αστάθεια» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Financial Times εκτιμούν ακόμα ότι μετά το έγγραφο που διέρρευσε, τα φιλόδοξα σχέδια ου Μακρόν για εμβάθυνση της ευρωζώνης είναι πλέον «νεκρά».

«Τα φιλόδοξα σχέδια του Μακρόν για βαθύτερη ενοποίηση στην ευρωζώνη είναι πια χαμένη υπόθεση: δεν πρόκειται η Γερμανία να δεχθεί ποτέ πανευρωπαϊκό ομόλογο που θα συνδέει το ιταλικό χρέος με το γερμανικό. Σε χθεσινή, κοινή ανακοίνωσή τους Πέντε Αστέρια και η Λέγκα αναφέρθηκαν στην περίοδο του '80 και του '90 όταν η Ιταλία είχε ακόμα τη λίρα, πριν τη συνθήκη του Mάαστριχτ. Φαίνεται ότι Σαλβίνι και Ντι Μάγιο "φλερτάρουν" ακόμα και με έξοδο από την ευρωζώνη. Το σχετικό έγγραφο δίνει μια ιδέα για το τι μπορεί να σημαίνει μια κυβέρνηση συνασπισμού κατά του κατεστημένου», σχολιάζει ο αναλυτής Λορέντσο Κοντόνιο.

Τέλος, ο αναλυτής Σ. Νίξον, σε σχόλιό του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, εκτιμά πάντως ότι «τα ριζοσπαστικά σχέδια δεν σημαίνουν ότι η Ιταλία θα βυθίσει την Ευρώπη σε αναταραχή. Όπως εξαντλητικά το κατέδειξε και η ελληνική κρίση δεν υπάρχει εύκολος δρόμος εξόδου από το ευρώ. Και μια οξεία κρίση στην Ιταλία, πιθανόν θα κατέληγε όχι σε έξοδο από το ευρώ αλλά σε αναδιάρθρωση του χρέους –με τα κόστη να βαρύνουν τους Ιταλούς αποταμιευτές και συνταξιούχους και όχι την ΕΚΤ, όπως θέλουν να πιστεύουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ